Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 28-08-2024

Hoge snelheden postduiven
Bertus vd Esschert blinkt uit

TWELLO-Met wederom 2 vluchten gepland was het een doorsnee duivenweekend. De jonge duiven gingen donderdag al richting Courtisols (380 km), gelegen in Frankrijk. Vrijdag werden de duiven voor de natour ingekorfd voor een vlucht vanuit het Belgische Bierges (198 km). De weersverwachtingen waren vooral voor de ochtend prima, wel werd er een stevige wind verwacht. Dit bleek allemaal uit te komen. Er werd mooi vroeg gelost en de snelheden liepen flink op

Bierges
Om 08.20 uur werden de 248 duiven van Steeds Verder in vrijheid gesteld. Uiteraard worden niet alleen de Twellose duiven gelost maar in dit geval gingen er 3345 duiven tegelijk los. Daaruit moeten de duiven dan individueel de weg naar huis proberen te vinden. Aan de Welsumse dijk werd Bertus vd Esschert bijna verrast door de hoge snelheden. Zijn eerste, en winnende, duif maakte een gemiddelde snelheid van bijna 102 km/uur. Binnen enkele ogenblikken heeft Bertus drie duiven thuis terwijl de andere deelnemers nog een gat in de lucht zitten te kijken. Met 9 duifjes mee laat hij zien een echte specialist te zijn. 5 keer top tien is zijn deel en 8 duiven vliegen in de punten. Jan de Ruiter uit Teuge scoort 3 x top tien. Rein Evers en Henk Boegborn maken de tien vol. Een uitgekiend systeem met duiven goed in de veren kan tot zulke mooie uitslagen leiden.

Courtisols
Deze duiven werden al om 8.00 uur gelost. Het betrof hier een afdelingslossing wat betekent dat alle duiven van de hele afdeling tegelijk gelost worden. Dat waren er in dit geval 6571 ingezet door 387 deelnemers. Na de korte vlucht waren uiteraard alle ogen gericht op Welsum. Zou Bertus nu het kunstje flikken om beide vluchten te winnen? Het antwoord liet niet lang op zich wachten. De meldingen stroomden binnen en het was al snel duidelijk dat Bertus deze zaterdag 2 x het goud zou pakken. Tegen nog 73 duiven in de club scoort hij 6 x top 10.Freek Wagenaar en José Bekhuis hebben beide 1 top 10 vermelding. Met 2 vroege duiven maakt Jan Ketelaar de 10 vol.
Tijdens het uitlezen van de klokken was iedereen vol lof over deze prestaties van Bertus. Hij werd door iedereen van harte gefeliciteerd maar er ook vol humor op gewezen dat ook de duivensport een gezelschapsspel is.

Het seizoen nadert zijn einde, nog 2 officiële vlucht weekenden staan op de agenda. De deelname zal steeds minder worden omdat veel duiven aan de rui zijn begonnen en niet meer beschikken over een geschikt verenpak om nog grote afstanden af te leggen. Met goed weer is dat buiten het tijdsverlies geen probleem. De duiven doen er gewoon iets langer over om thuis te komen. Komt er regen of andere narigheid dan worden de problemen groter omdat er van enige vorm van stroomlijn geen sprake meer is. Volgende week weer meer.

Top 10 Bierges: 1,2,3,7,9. Bertus vd Esschert, 4,5,8. Jan de Ruiter, 6. Rein Evers, 10. Henk Boegborn

Top 10 Courtisols: 1,4,6,7,8,9. Bertus vd Esschert, 2. Freek Wagenaar, 3,10. Jan Ketelaar, 5. José Bekhuis