Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 21-08-2024

Stroeve vlucht jonge duiven
Wagenaar en vd Esschert winnaars

TWELLO-Ook afgelopen weekend werden er weer twee vluchten vervlogen. De jonge duiven gingen donderdag in de mand voor hun eerste officiële vlucht met 2 reisdagen. Het reisdoel was het in Frankrijk gelegen Roye (366 km) De duiven voor de natour werden vrijdag ingezet voor een ritje naar het Belgische plaatsje Geel (143 km).

Het weer was in de vroege ochtend op beide losplaatsen nog niet goed genoeg om te kunnen lossen. Wel werd het langzaamaan beter en kregen de duiven op beide vluchten rond 10.30 de vrijheid.

Geel
Door 15 liefhebbers werd het mooie aantal van 264 duiven ingezet. Om 10.20 uur werd het sein tot lossen gegeven en stormden de duiven uit de manden richting huis. Na een kleine 2 uur vliegen meldde de winnende duif zich weer bij Bertus vd Esschert in Welsum. Bertus speelt met 9 gemotiveerde doffers (mannetjes) een uitgekiend systeem. Had hij vorige week een prijspercentage van 100, ditmaal moest hij genoegen nemen met “slechts” 90%. We zien in de top 10 maar liefst 7 verschillende liefhebbers, een mooie spreiding van de kopduiven. Ook waren, net als vorige week, alle deelnemers weer aanwezig in de uitslag. Overal arriveerden dus duiven die het grootste gedeelte van de deelname achter zich lieten.

Roye
De jonge duiven werden weer met de hele afdeling tegelijk gelost in Roye. Zo relatief soepel de natourvlucht verliep, zo stroef ging het met de jonge duiven. Er vielen grote gaten tussen de arriverende duiven, wat gezien de afstand niet gebruikelijk is. Wat dan de oorzaak van dit fenomeen is, is moeilijk aan te geven. Vaak is een moeilijke start de oorzaak. De duiven hebben dan moeite om bij de lossing snel de juiste richting te vinden. Blijkbaar gaat er dan in het koppie iets niet helemaal goed en komen ze soms vermoeider thuis dan dat dat gegeven de afstand en vliegtijd het geval zou moeten zijn.
Elke vlucht heeft natuurlijk zijn winnaars, zo ook deze. Freek Wagenaar pakt weer de plaatsen 1 t/m 4. Tussen zijn eerste en vierde duif zit zomaar 19 minuten. Bijna de tijd die de prijsduiven, 88 stuks, van de korte vlucht nodig hadden om thuis te komen. De 30 prijsduiven die vanuit Roye geklokt moesten worden hadden daar bijna 2 uur voor nodig. Om de verschillen van het verloop nog maar eens aan te geven.
In de uitslag zien we verder de gekende namen van Bertus vd Esschert, José Bekhuis en Jan Ketelaar. Of deze zware vlucht zijn weerslag zal hebben op het aantal deelnemers voor de komende week kunt u volgende week weer lezen.

Top 10 Geel: 1,7. Bertus vd Esschert, 2. José Bekhuis, 3,5. Jan de Ruiter, 4. Freek Wagenaar, 6,9. Rein Evers, 8. Albert Hendriksen, 10. Henk Boegborn

Top 10 Roye: 1,2,3,4,7,10. Freek Wagenaar, 5,6,9. Bertus vd Esschert, 8. José Bekhuis