Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 17-05-2023

Loeizware vlucht postduiven
Jan de Ruiter uitblinker

TWELLO-Na 3 wat kortere vluchten werd afgelopen zaterdag de eerste midfondvlucht vanuit Morlincourt (368 km) vervlogen. De duiven worden nog steeds op vrijdag ingezet wat hier en daar voor discussies zorgt. Vanwege de afstand wordt het vaak haasten om tijdig op de losplaats aan te komen. Onderweg zijn er “spelregels” waaraan voldaan moet worden, zoals tijdige drinkpauzes en bij aankomst een bepaalde rusttijd aan te houden voordat er gelost mag worden. Vreemd is dan ook dat er onder de 11 afdelingen waarin Nederland is verdeeld geen eenduidigheid is over de inkorfavond. Veel liefhebbers zouden graag zien dat de vluchten boven 320 km. op donderdag worden ingekorfd zodat er (veel) meer tijd is om de duiven op een rustige en verantwoordde manier op de losplaats te krijgen.

Zaterdagmorgen was het weer in Frankrijk van dien aard dat er pas relatief laat, om 10.30 uur, gelost kon worden. Veel liefhebbers hebben ook een hekel aan late lossingen omdat die vluchten vaak stroever verlopen. Daar kwam nog bij dat er sprake was van een aantrekkende Noordoosten wind en alle ingrediënten waren aanwezig voor een taaie vlucht.
Her en der komen er dan tijden en snelheden door van andere afdelingen en van liefhebbers die op de kortste afstanden wonen. Daaruit bleek al snel dat er geen hoge snelheden gehaald zouden worden. Dan duurt het wachten lang en uiteindelijk was er de eerste melding van Jan de Ruiter uit Teuge om 16.06 uur. Zijn duifje had dus meer dan 5,5 uur nodig om thuis te komen. Spoedig volgden er bij Jan meer duiven terwijl men elders een gat in de lucht zat te turen. Jan Ketelaar in Terwolde was de volgende liefhebber die het belletje liet rinkelen, gevolgd door Gerard Bolink in Bathmen en Rein Evers in Wilp-A. De buitengebieden deden het dus beter dan Twello zelf. Na nog wat duifjes van bovengenoemde heren en 1 van Henk Boegborn in Teuge, was het uiteindelijk Albert Hendriksen die op plaats 15 en 16 de eerste Twellose duiven klokte maar dan is de snelheid inmiddels al flink gedaald. Uiteindelijk klokt de familie van Brummen de 83e duif, laatste prijsduif, waarmee het concours ruim 5 kwartier openstond. Gezien de omstandigheden is dit niet vreemd, maar het geeft wel aan dat deze vlucht een echte kuitenbijter was.
Volgende week is er weer een vlucht vanuit hetzelfde Morlincourt.

Top 10 Morlincourt: 1,2,3,4,9. Jan de Ruiter, 5,6. Jan Ketelaar, 7. Gerard Bolink, 8,10. Rein Evers