Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 31-08-2022

Freek Wagenaar blijft winnen
Natourvlucht voor Jan Ketelaar

TWELLO-Met het einde van het seizoen in zicht worden er nog wekelijks 2 vluchten vervlogen. Een vlucht voor de jonge duiven en een vlucht voor de natour. Op de vlucht voor de jongen komen veelal de mensen in actie die hun junioren nog goed in de veren hebben zitten. Op de natour doen veel liefhebbers mee die hun duiven nog wat extra ervaring willen laten op doen voor volgend jaar. Uiteraard gaat het ook daar voor sommigen nog om de knikkers maar niet iedereen is nog even fanatiek.

Bierges
De duiven, oud en jong samen, voor de natour werden om 08.35 uur gelost in Bierges (198 km). Met een mooie wolkenhemel en een licht windje op de snavel beloofde het een mooi concours te worden. Vanaf een uurtje of 11 werd constant het luchtruim in de gaten gehouden. De eerste meldingen kwamen zo rond 11.10 uur uit Voorst bij Freek Wagenaar vandaan. Freek had wat jonge duiven mee die om de één of andere reden wat achterstand hadden opgelopen of die het vorige week zwaar hadden gehad. Nu zijn dit wel duiven die in het ritme zitten. De regelmaat van trainen, rusten en een wedstrijd is heel belangrijk om goed te presteren. Freek krijgt een aantal duiven relatief kort achter elkaar en maakt met de “B-ploeg” een mooie uitslag. Er is echter altijd weer baas boven baas en ditmaal is het Jan Ketelaar uit Terwolde die bijna 8 kilometer verder woont dan Freek en wiens duiven dus extra vliegtijd krijgen. Jan zijn favoriete jonge duif, de 106, behaalt met een mooie voorsprong de eerste plaats. Jan kreeg deze duif als eitje van clubgenoot Albert Hendriksen. Het eitje werd door een ouderpaar van Jan uitgebroed en het jonkie grootgebracht. Met ook al enkele mooie prijzen op de vluchten voor de jonge duiven lijkt deze ‘106 een aanstormend talentje. Garantie voor de toekomst bieden deze prestaties echter zeker niet want sommige duiven presteren prima als jonge duif maar bakken er later niet veel meer van. Andersom komt ook vaak voor. Als jonge duif breken ze geen potten en als oude staan ze er opeens. In de top 10 zien we verder nog een jonge duif van Steffan Willems en 2 oude duivinnen van Henk Blankestijn.

Morlincourt
De jonge duiven werden om 08.00 uur gelost in Morlincourt (365 km). Bij Steeds Verder werden nog 72 jonge duiven aan de start gebracht. Meest zijn dit duiven die nog prachtig in de veren zitten. Door te spelen met licht en donker, en dus de seizoenen te manipuleren, worden de duiven een beetje voor de gek gehouden en treedt de grote rui een aantal weken later in. Hier dus geen “kale” duiven maar atleten zo glad als een aal. Wekenlang hebben we het al over Freek Wagenaar. Ook nu is de overwinning voor hem en ook nu zijn Patricia en Henry Oosterboer weer de grootste concurrenten met plaats twee. Dan laat Freek niets meer aan duidelijkheid over en neemt de overige plaatsen van de top 10 voor zijn rekening.
De vrees bestaat dat er de laatste 2 weken van het spel voor de jongen niet in Twello kan worden ingekorfd omdat er minimaal 5 verschillende deelnemers moeten zijn om de veiligheid van een concours te kunnen waarborgen. Wordt het aantal van 5 niet gehaald dan zal er door de deelnemers moeten worden uitgeweken naar omliggende verenigingen om daar aan de vereiste aantallen te kunnen voldoen. Misschien valt het mee, volgende week weten we meer.

Top 10 Bierges: 1. Jan Ketelaar, 2,3,4,5,6,9. Freek Wagenaar, 7. Steffan Willems, 8,10. Henk Blankestijn.

Top 10 Morlincourt: 1,3,4,5,6,7,8,9,10.. Freek Wagenaar, 2. Patricia en Henry Oosterboer.