Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 20-07-2022

Freek Wagenaar wint Heusden-Zolder
Nanteuil prooi voor Henk Blankestijn

TWELLO-Er was sprake van een relatief rustig weekend voor de duivensporters. Slechts 2 vluchten stonden er geprogrammeerd. Spanning was er echter wel: de oude duiven gingen voor de laatste en beslissende middenafstandsvlucht naar Nanteuil (417 km) en de jonge duiven gingen op voor de eerste echte wedvlucht van dit seizoen met een lossing in Heusden-Zolder (140 km).

Heusden-Zolder
Met het starten van de vluchten voor de jonge duiven zien we ook weer andere gezichten in het duivengebouw. Een aantal liefhebbers heeft zich puur toegelegd op dit spel en maakte dus afgelopen vrijdag de eerste gang naar de Stinzenlaan. Uiteraard komen ze daar vaker want naast de vluchten zijn er allerlei werkzaamheden te verrichten die vaak per toerbuurt afgewerkt worden en waaraan iedereen zijn steentje bijdraagt.
Om 9.30 uur werden de junioren in vrijheid gesteld. Er zijn landelijk veel vluchten met ongeveer gelijke afstanden waardoor er topdrukte is in het luchtruim en er soms even gewacht moet worden zodat een overtrekkend konvooi van een andere afdeling kan passeren en de duiven zich niet vermengen. Vooral jonge onervaren duiven laten zich zomaar meeslepen met grote overtrekkende koppels vanuit noordelijker gelegen afdelingen.
Na de lossing kan het rekenen beginnen: hoe staat de wind, is er veel wind, kunnen ze zich goed oriënteren? Allemaal factoren die de snelheid van de duiven beïnvloeden. Er werd rekening gehouden met een beginsnelheid van ongeveer 75 km/h. Dit bleek iets te optimistisch maar niet ver naast de werkelijkheid. In Voorst dienden zich om 11.24 uur 3 jonge doffertjes aan boven de hokken van Freek Wagenaar. Deze verspeelden geen seconde en liepen zeer snel binnen. Later zou blijken dat deze specialist daarmee 3 keivroeg duiven binnen had die ook in de grotere verbanden het erepodium zouden bezetten. Dan volgt er een gaatje van 5 minuten alvorens de 4e duif zich meldt, ook bij Freek. Steffan Willems, die aan een sterk seizoen met de oude duiven bezig is, ziet in Epse kort na elkaar 2 duiven arriveren. Dan is het weer de beurt aan Freek, gevolgd door 2 x Henry en Patricia Oosterboer. Dan komt er een koppeltje van 9 duiven vrijwel gelijktijdig bij Freek aan die daarmee de top 10 ruimschoots afsluit. Daarna gaat het steeds moeizamer en komt bijna elke duif alleen aangevlogen daar waar normaal gesproken op dit soort afstanden de duiven in groepjes arriveren. We kunnen spreken van een relatief moeizaam begin van het jonge duiven seizoen. Volgende week is er weer een vlucht vanuit Heusden-Zolder, hopelijk met een soepeler verloop.

Nanteuil
Voor Nanteuil werden nog 84 duiven aan de start gebracht. De kanshebbers voor het kampioenschap doen, buiten een paar echte diehards, uiteraard nog mee. Vele anderen zijn druk met de jonge duiven. Met een mooie vroege lossing om 07.30 uur werd het een mooie, soepele vlucht. Henk Blankestijn de veruit vroegste, kortste afstand, en snelste duif van deze middag. Zijn favorietje, de ‘347, is alle ander duiven ruimschoots te snel af. John Romein, die al vitessekampioen was geworden, tikt als tweede aan. Steffan Willems schijnt de laatste weken een abonnement te hebben op dubbele aankomsten en pakt plaats 3 en 4 net voor Jan de Ruiter en Stefan Jansen. Stefan draait zijn beste duif, de ‘802, evenals 2 weken terug, weer keurig in de top 10 op een zware vlucht. Met nog 2 duiven van Steffan met daar tussenin 2 van John is de top 10 vol. Verderop in de uitslag draaien Rein Evers en Hans Boveree beide nog hun favoriete duifjes en zullen dus ook tevreden zijn met deze laatste vlucht van de midfond.
Na het uitlezen van de klokken worden de uitslagen en de kampioenschappen berekend. Steffan consolideert zijn 1e plaats zowel aangewezen, favoriete duif vooraf aanwijzen, als onaangewezen. Daarnaast heeft hij dit seizoen de 4 beste duiven van de club op deze discipline. Jan de Ruiter, John Romein en Henk Blankestijn sluiten in deze volgorde de strijd om het midfondkampioenschap af.

Er volgt nog 1 zware dagfondvlucht voor de oude duiven en dan staan de schijnwerpers volop gericht op de jonge duiven en de aanstaande natour waarin jong en oud het tegen elkaar opnemen. Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht, met een week of 8 is ook seizoen 2022 weer verleden tijd.

Top 10 Heusden-Z: 1,2,3,4,7,10. Freek Wagenaar, 5,6. Steffan Willems, 8,9. Comb. Oosterboer
Top 10 Nanteuil: 1. Henk Blankestijn, 2,8,9. John Romein, 3,4,7,10. Steffan Willems, 5. Jan de Ruiter,  6. Stefan Jansen,.