Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 04-05-2022

Noorden wind deert duiven niet
Weer zege Albert Hendriksen

TWELLO-Afgelopen vrijdag werden de duiven ingezet voor de tweede wedvlucht van dit seizoen. Na de hele zware vlucht van de week er voor werd er nu een noorden wind verwacht. Vluchten met wind uit noordelijke richtingen verlopen veelal soepel, het is vaak niet te warm en zijn er mooie wolken aan de lucht. Een aantal liefhebbers die vorige week de duiven thuishield deed nu wel mee en dat ging relatief goed.

Ritme
Vorige week hadden we het over een ritme waar de duiven in moeten komen. Een ritme van eten, trainen, rusten met op zaterdag een wedstrijd. Het lijkt op veel andere sporten. Hoewel veel duiven het de vorige week best zwaar hadden was daar zaterdag niets van terug te zien. De aankomsten volgden elkaar snel op en de meeste duiven waren mooi op tijd thuis.

Lossingscommissie
In het Belgische Tongeren (166 km) werden de 318 duiven, ingezet door 15 liefhebbers, om 09.20 uur gelost. De lossing wordt gecoördineerd door een commissie die met allerlei zaken rekening moet houden. De belangrijkste zijn, uiteraard, het weer en de lossingen van andere afdelingen. Door dit goed met elkaar af te stemmen wordt voorkomen dat duiven die b.v. naar Gelderland moeten verzeild raken in koppels die naar Friesland moeten.  Duiven zijn kuddedieren en vliegen soms tientallen kilometers om doordat ze bij andere afdelingen aansluiten. Uiteraard is het ook een kwaliteit van de individuele duif om dit niet te doen en zelf de route naar huis te bepalen. Duiven die de verleiding van de grote groep kunnen weerstaan zijn dun gezaaid en zijn de witte raven in de sport. Die wil elke duivenliefhebber graag op zijn hok.

Aankomsten
Vanwege het mooie heldere weer konden de liefhebbers de duiven al van ver zien aan komen. Dat zijn altijd spectaculaire gezichten. Duiven die gemotiveerd doorvliegen tot bijna op de klep en pas op het laatste moment de rem er op zetten. De eerste duif van deze week viel weer bij Albert Hendriksen. Eén van zijn duivinnetjes, Britt genaamd, kwam als een speer heel laag aan vliegen en landde perfect op de klep. Het verlossende piepje van de elektronische klok ging af, wat betekent dat de tijd genoteerd is. Binnen een halve minuut kwam de 2e duif aanvliegen maar deze was in gezelschap, naar later zou blijken, van een vreemde duif. Samen vlogen ze nog vrolijk de nodige rondjes wat natuurlijk niet gunstig is voor de klassering, een zesde plaats was haar deel. Ondertussen had John Romein al 2 duiven geklokt en ook Jan de Ruiter en Steffan Willems draaiden hun eerste duifjes. John en Jan draaien kort daar op beide nog 2 duiven en maken daarmee de top 10 vol. Daar waar het vorige week bijna een uur duurde voordat 1/3 deel van de duiven thuis was, was daar zaterdag iets meer dan 20 minuten voor nodig. Mooi weer en ritme zijn van grote invloed.

Top 10 Tongeren: 1,6. Albert Hendriksen, 2,3,7,10. John Romein, 4,8,9. Jan de Ruiter, 5. Steffan Willems