Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 27-04-2022

Loeizware start duivenseizoen
Dubbele zege Albert Hendriksen

TWELLO-Afgelopen zaterdag begon het seizoen voor de Nederlandse duivenliefhebbers. Daar waar vroeger de afdelingen zelf beslisten wanneer er gestart werd, is er nu sprake van een landelijk vliegprogramma. Daarmee vliegen alle afdelingen wekelijks vluchten met ongeveer gelijke afstanden, iets waar heel lang over vergaderd is maar wat meer gelijkheid geeft voor de diverse (landelijke) kampioenschappen.

Oefenen
Voor aanvang van het seizoen wordt er altijd een aantal trainingsvluchten georganiseerd. Dit om de duiven weer in het ritme te laten komen. Meestal is hier niet veel animo voor. Duivenliefhebbers denken het zelf altijd beter te weten en gaan individueel hun duiven trainen. Of dit verstandig is of niet zal altijd een discussie blijven. Feit blijft dat de eerste vluchten altijd wat stroever verlopen. Afgelopen zaterdag was daar een voorbeeld van. Het werd een, mede door de weersomstandigheden, taaie vlucht met relatief lage snelheden.

Inkorven
Vrijdagavond werden er door 13 liefhebbers 228 duiven ingezet. Een aantal liefhebbers splitste het team en liet een gedeelte thuis. Anderen deden wel de hele ploeg mee omdat we ook niet weten hoe het weer er de komende weken uit gaat zien en de afstanden per week oplopen.
Wie de wijsheid in pacht heeft blijft een discussie en achteraf is het mooi wonen.

Verloop
Om half negen precies werden de duiven in het Belgische Heusden-Zolder (143 km) gelost. Er stond een droge oostelijke wind die in de loop van de dag zou aantrekken. Veel duiven hebben het niet op oosten-wind. Doordat er altijd overwegend westelijke winden waaien in Nederland zijn daar ook de duiven op geëvolueerd. Door bijna altijd hetzelfde te doen of onder dezelfde omstandigheden krijg je een soort specialisme. Wijkt, zoals in dit geval, het weer eens af dan kunnen er problemen komen. Vooral als de duiven nog niet in een goed ritme zitten, het was immers de eerste vlucht.
Het duurde dan ook lang voordat de eerste aankomsten zich lieten noteren. Albert Hendriksen opende het bal aan de Rijksstraatweg. Zijn eerste aankomst werd na ruim 2 minuten gevolgd door een tweede. Deze duiven zijn goed voor de plaatsen 1 en 2 in de club. Na het vorige seizoen goed te hebben afgesloten, lijkt hij de goede weg te zijn ingeslagen. In de duivensport moet je echter nooit denken dat je het weet of dat je er bent, dan volgt het deksel onvermijdelijk. John Romein, weer terug op het oude (verenigings)nest, komt net een paar seconden tekort voor de tweede plek. Steffan Willems (Epse), Combinatie van Brummen en Jan Ketelaar zijn de ander namen in de top 10. Jan de Ruiter valt daar net buiten maar scoort met 70% prijsduiven (7/10) wel het hoogste percentage.
Het duurde bijna een uur voordat de prijzen verdiend waren. Overigens is ook de prijsverdeling aangepast, werd er tot dit seizoen 1:4 gevlogen, nu is dat 1:3. Dit houdt in dat er van elke 3 ingezette duiven 1 in de punten valt. In Twello waren 228 duiven mee, dus vielen er precies 76 in de punten. De anderen mogen proberen om het volgende week vanaf Tongeren (166 km) beter te doen.

Top 10 Heusden-Zolder: 1,2,6. Albert Hendriksen, 3,8. John Romein, 4,9,10. Steffan Willems, 5. Comb. van Brummen, 7. Jan Ketelaar.