Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 04-08-2021

Freek Wagenaar blijft winnen
Bergerac voor Gerrit en John Nieuwenhuis

TWELLO-Met de gebruikelijke 2 vluchten op de rol was het een gemiddeld duivensport weekend. De marathonduiven werden vrijdagmiddag in Bergerac (955 km) gelost voor een overnachtvlucht. De jonge duiven gingen voor hun vierde officiële wedstrijd naar Burdinne (197 km).

Vooraf waren er de nodige twijfels over het weer voor de vrijdag en zaterdag. Gelukkig stond er een zuidwestelijke wind zodat de duiven die in de rug hadden maar de bewolking en regen kon nog weleens spelbreker worden. Regenbuien kunnen zorgen voor een vreemd verloop. Duiven proberen de buien te mijden door er omheen te vliegen. Heb je als liefhebber de pech dat er langdurige buien boven de hokken hangen kan het zomaar zijn dat het een slechte vlucht wordt.

Bergerac
In Twello waren door 8 liefhebbers, er was weer deelname vanuit Apeldoorn, 85 duiven gezet voor Bergerac, de laatste overnachtvlucht van dit seizoen. Om 14.00 uur werd het startsein gegeven. Veel liefhebbers “vreesden” voor duiven die in de nacht door zouden vliegen. Vanwege de stevige wind in de rug konden de duiven al rond middernacht dicht bij huis aankomen. Her en der vielen in het land al duiven rond 1 uur ’s nachts. Voor de deelnemers die in Twello inkorfden was het niet zo’n feest. In Apeldoorn draaide de Comb. Zoetbrood om 6 uur de eerste duif. Deze werd al snel gevolgd door de eerste echte Twellose duif. Deze landde om 6.08 bij de Comb. Nieuwenhuis aan de Stationsdwarsstraat. De Apeldoornse en Twellose duiven wisselden elkaar bijna om-en-om af. Werner v.d. Steeg en weer de Comb. Nieuwenhuis draaien beide een duifje alvorens koploper Cor Wenink zijn eerste duifje verwelkomde. Cor staat onaantastbaar bovenaan in de kampioenschappen maar zijn taaie duiven houden niet zo van deze hoge snelheden. Hoewel hij wel het hoogste prijspercentage draait, zal hij niet helemaal tevreden zijn.

Burdinne
Voor Burdinne werden 182 duiven ingekorfd door 6 liefhebbers. De duiven werden om 10.10 uur gelost en hadden onderweg te maken met harde wind en soms flinke buien. Door de harde wind worden de duiven als het ware naar huis geblazen. Een steuntje in de rug dat ze goed kunnen gebruiken onder deze omstandigheden. Regenachtig weer geeft, zoals we hierboven al schreven, soms een onregelmatig verloop. We kennen het allemaal dat het ergens heel erg hard regende en er een paar kilometer verderop geen druppel viel. Het blijft echter zaak de duiven snel thuis te krijgen en alleen de uitslag telt. Freek Wagenaar was vorige week zeker niet tevreden over hoe de duiven thuiskwamen. Schrikkerig en onrustig verspeelden ze vele minuten. Daar was deze week geen sprake van. Heel regelmatig arriveerden er duiven in Voorst. Ook de vroege duiven zaten in Appen. Met weer 9 duiven in de top 10 bleef er slechts 1 kruimel over voor Steffan Willems. Aan de dertigste prijs heeft Freek er 23 thuis en Steffan 7. Jan Ketelaar en Rein Evers draaien in de achterhoede ook nog een duifje maar doen niet mee om de hoofdprijzen. Daar waar Freek de pure specialist is en alleen met jonge duiven speelt, hebben de anderen de doelstelling om de jonge duiven voor te bereiden op een vliegcarrière van enkele jaren als oude duif. Een heel andere insteek dus waar we wekelijks de gevolgen van zien. Dit neemt niet weg dat Freek een ware kunstenaar is met de jonge duiven en ook regionaal, en zelfs landelijk, vaak hoge ogen gooit. Freek wordt vanwege zijn allergie bijgestaan door een aantal mensen dat taken voor hem overneemt zoals het kweken van de jonge duiven en het verzorgen van de fokduiven. Daarmee heeft hij de handen vrij om de junioren die verzorging en aandacht te geven die ze nodig hebben om wekelijks als een speer naar huis te vliegen.
De komende weken worden de afstanden groter en komen de echte mooie vluchten er aan. Daarmee worden ook de gebieden waarin gevlogen wordt steeds groter en dus de tegenstand ook. Mooie uitdagingen voor de komende weken.

Top 10 Bergerac:1,3. Gerrit en John Nieuwenhuis, 2,5. Werner v.d. Steeg, 4,6,7,8,9,10. Cor Wenink
Top 10 Burdinne: 1,2,3,5,6,7,8,9,10. Freek Wagenaar, 4. Steffan Willems