Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 14-07-2121

Seizoen jonge duiven begonnen
Cor Wenink blijft winnen

TWELLO-Met een vertraging van een week vanwege geen geschikt weer vorige week, zijn afgelopen weekend ook de vluchten voor de jonge duiven begonnen met een lossing in Beek en Donk (84 km). Naast een zware midfondvlucht vanuit Sens(493 km) werd er al op dinsdag ingekorfd voor de marathonvlucht vanuit Dax (1088 km). Een drukke week dus voor de liefhebbers en de commissieleden.

Dax
De vlucht vanuit Dax is een zogenaamde overnachtingsvlucht. De duiven werden vrijdag om 12 uur gelost en de eerste Twellose duif arriveerde zaterdagmiddag om 12.30 uur bij wie anders dan Cor Wenink op de Worp. Cor is aan het seizoen van zijn leven bezig. Na 5 marathonvluchten staat zijn teller met 5 overwinningen in de club nog altijd op 100%.  We schreven het vaker, Cor heeft een taaie soort duiven met veelal wat bloed van de Limburgse fond-vedette Jan Theelen in de aderen. Het zijn rustige duiven die zich onderweg niet van de wijs laten brengen. Dit jaar is echt wel een boerenjaar voor Cor. Uiteraard is iedereen benieuwd hoe het komt dat het bij hem juist in dit moeilijke jaar zo geweldig goed gaat. Zou het komen door de bijna wekelijkse oefening die hij zijn duiven geeft wanneer hij naar Eindhoven gaat? Het zal er allemaal toe bij dragen maar voorlopig komt nog niemand Cor aan de veren. Hoe toepasselijk dit ook zou zijn.
Uit Apeldoorn kwam de Comb. Zoetbrood weer inkorven, zij zijn goed voor de derde prijs, na 2 duiven van Cor. Annet Jutten en Stefan Jansen houden de Twellose eer hoog met duif 6 en 7.

Beek en Donk
Gerard Cox zong het vroeger al: “je hebt er maandenlang naar uitgekeken”. Dat hadden de liefhebbers van het spel met de jonge duiven ook. De aanloop was stroef en ook nu waren de vooruitzichten niet zoals er gehoopt werd. Tot het laatst toe was het zelfs onzeker of er wel in Twello voldaan kon worden aan de eis van minimaal 5 inkorvende liefhebbers. Op de valreep diende Jan de Ruiter zich aan als reddende engel. Jan zou eerst niet mee doen maar was solidair en liet de club niet in de steek. Door 5 liefhebbers werden er 132 duiven ingezet. Freek Wagenaar, die louter en alleen jonge duiven heeft, kwam met het grootste aantal op de proppen. Voor Freek is ieder jaar de eerste vlucht met de jongen ook weer het begin van zijn seizoen. Waar anderen misschien al wat verzadigd zijn is hij nog gretig als een jonge hond.
De duiven werden om 9 uur gelost en met een snelheid van iets meer dan 80 km/uur was het Jan de Ruiter, de reddende engel, die de snelste duif klokte. Jan Ketelaar in Terwolde kreeg iets later zijn eerste junior in het vizier alvorens Freek er vrijwel 8 gelijktijdig zag arriveren. Rein Evers klasseert zich daardoor net buiten de top 10 met zijn eerste duif. Sven van Brummen, die debuteerde op eigen erf, begint met zijn fondduiven nog iets later. Deze druppelen echter wel lekker achter elkaar binnen waardoor hij in de grotere spelverbanden toch nog goed is voor bijna 50% prijs.

Sens
Met de vlucht vanuit Sens komen we bij de voorlaatste vlucht met de oude duiven, volgende week is er nog een dagfondvlucht vanuit Chateaudun (573 km). Wel komen er later nog 5 zgn. natourvluchten, maar daar mogen zowel jonge als oude duiven aan deelnemen.
Ook hier weer een klein deelnemersveld wat betreft zowel het aantal liefhebbers als het aantal duiven. Slechts 57 duiven werden door 7 deelnemers ingekorfd op donderdag. Uiteraard waren alle ogen weer gericht op Steffan Willems. Steffan heeft op de reguliere vluchten een zelfde soort seizoen als Cor Wenink op de fond. Ook nu hadden ze weer een mooi ploegje van 18 duiven uitgekozen om deze laatste midfondvlucht tot een goed einde te brengen. Plaats 1 en 2 zijn hun deel en met 8 duiven in de top tien is hun opzet meer dan geslaagd. Bram Scherpenzeel biedt met de plaatsen 3 en 5 nog enige weerstand. Jan Ketelaar draait ook nog een duif op tijd maar 12 van de 15 te verdelen prijzen gaan naar Epse.

Top 7 Dax: 1,2,4. Cor Wenink, 3,5. Comb. Zoetbrood, 6. Annet Jutten, 7. Stefan Jansen

Top 10 Beek en Donk: 1. Jan de Ruiter, 2. Jan Ketelaar, 3,4,5,6,7,8,9,10. Freek Wagenaar

Top 10 Sens: 1,2,4,6,7,8,9,10. Steffan Willems, 3,5. Bram Scherpenzeel