Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 05-05-2021

Steffan Willems trekt lijn door
Jan de Ruiter nadert

TWELLO-De derde officiële vlucht van dit seizoen werd vervlogen vanuit het, nog net, Belgische Quievrain (265 km). Deze losplaats heeft in de duivensport een magische klank omdat hier heel veel duiven gelost worden van Belgen die de echte sprint spelen. Enkele keren per week kunnen er duiven gespeeld worden vanuit Quievrain, voor velen een afstand van rond de 100 km. Soms gaan duiven zelfs 2 keer in 1 weekend voor een vluchtje naar deze losplaats.

Aanloop
Voor Twello is het natuurlijk een stukje verder, dus geen 2 vluchten per week. Op vrijdagavond werden er, volgens strikt corona-protocol, 434 duiven ingezet door 16 liefhebbers. De aantallen zijn de laatste weken op een behoorlijk niveau wat mede te danken is aan het feit dat de liefhebbers van de marathonvluchten hun duiven inkorven om in conditie te komen voor hun favoriete afstanden. Volgens penningmeester en fondliefhebber Cor Wenink zijn deze duiven ongeveer 10 minuten per uur langzamer dan de snelle duiven. Vergelijk het met een marathonloper die meedoet aan de 800 meter. Die zal ook een bepaald percentage langzamer lopen dan de specialisten.
Om 10.15 uur klonk voor Regio Noord van de Geldersch Overijsselse Unie het startschot en begonnen in totaal ruim 14.000 duiven aan hun terugreis. De wind blies uit een meer westelijke richting dan de weken voordien. Er werden dan ook hogere snelheden verwacht en dat bleek te kloppen. Op diverse plaatsen werd er ruim 90 km/uur gevlogen.

Twello
In Twello werden deze snelheden niet aangetikt. “Twello” klinkt hier nogal erg plaatselijk met liefhebbers uit Voorst, Terwolde, Teuge, Epse en alles wat er tussen ligt. Er is dan ook sprake van een groot verspreidingsgebied. Dit kan de snelheid drukken omdat de duiven ieder individueel hun koers moeten bepalen. Vergelijk het met wielrennen: een grote kopgroep fietst sneller dan een eenzame vluchter. Voor Steffan Willems en Hans Eckelboom (oud-wielrenner) leek dit, buiten een wat lagere snelheid in het grote geheel, geen beletsel om voor de 3e keer op rij de overwinning te pakken. Ook nu bleef het niet bij plaats 1 alleen maar was het hele podium ook deze keer voor Steffan. Langzaamaan zien we vanuit Teuge Jan de Ruiter steeds dichter bij Steffan in de buurt komen. Jan heeft even een aanloopje nodig daar waar Steffan vanaf de eerste week zeer sterk speelt. Beide hebben ze meer dan 50% van hun duiven in de prijzen, wat een mooi resultaat is. Dat houdt dan natuurlijk tevens in dat anderen lagere percentages scoren. Voor de marathonliefhebbers is dat ingecalculeerd, voor de snelheidsspelers is er dan werk aan de winkel.

Komende weken
De afstanden lopen snel op. Komende week wordt er gevlogen vanuit Morlincourt, ruim 367 km. Vanaf dat moment komen de afstanden voor de oude duiven niet meer onder de 300 km. Binnen afzienbare tijd komen dan de dagfondvluchten (500 – 700 km) en de marathonvluchten (+ 750 km) op de agenda en is het spel voor alle categorieën op de wagen.

Top tien Quievrain: 1,2,3,7,8,10. Steffan Willems, 4,5,9. Jan de Ruiter, 6. Albert Hendriksen