Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 23-09-2020

Mooi seizoen Rein Evers
Freek Wagenaar sluit in stijl af

TWELLO-Afgelopen zaterdag was er dan de laatste wedvlucht van dit seizoen. Voor velen kwam dit als een geschenk uit de hemel, anderen wilden nog wel een paar weken door gaan. Het was een vreemd seizoen. Vanwege de coronacrisis werd er later gestart en werden soms grote sprongen genomen om de te vervliegen afstanden te halen. Na veel vluchten in een korter tijdsbestek sloeg bij velen de “duif-moeheid” toe. De duiven vielen vroeger in de rui en de sjeu was er bij velen af.

Dizy le Gros
In Twello waren nog slechts 2 liefhebbers die persé hun duiven wilden inkorven. Omdat een concours alleen mag plaatsvinden bij 5 of meer deelnemers togen Freek Wagenaar en Rein Evers naar Zutphen om daar in te korven. Freek had de afgelopen weken werkelijk onvoorstelbaar goed spel laten zien en zijn jonge duiven waren nog in prima conditie. Rein korft altijd in en zag nog een mooie kans om zijn 8 jonge duiven een mooie extra mandervaring op te laten doen.
De duiven werden zaterdag gelost in Dizy le Gros, een nieuw station voor deze regio met een afstand van ongeveer 322 km. tot de deelnemers.
Het was een andere vlucht dan de afgelopen weken. Stond er toen veelal een stevige wind uit westelijke richtingen, zaterdag was er sprake van oost-noordoosten wind met de spreekwoordelijke heldere hemel. Dit is voor duiven, en vooral jonge duiven, vaak een extra handicap. Een mooie blauwe lucht met schapenwolkjes geeft vaak betere mogelijkheden tot oriënteren en dus vaak soepeler verlopen concoursen.
Om 9 uur werden de duiven van de hele afdeling tegelijk gelost. Het rekenen begon en men kwam uit op een aankomsttijd rond 1 uur. Anderen waren optimistischer omdat de duiven gewend waren aan de hoge snelheden van afgelopen weken en wellicht voortvarend van start zouden gaan.
De eerste aanname bleek juist te zijn. Omdat er door Freek en Rein in Zutphen was ingekorfd werden de aankomsttijden van Zutphen, Brummen en omgeving in de gaten gehouden. Op de Brummense prairie opende de familie Eijerkamp om 13.02 uur het bal. Nu zou er in Voorst of Wilp met een minuut of 5 een duif moeten “vallen” om deze tijd te kunnen verslaan. Dit bleek teveel gevraagd. In Voorst, bij Freek, duurde het tot 13.15 uur tot er een duif landde. De duiven bleven arriveren en in ruim een half uur had Freek 30 van zijn 41 ingezette atleten thuis, een prima resultaat, zou later blijken. Bij Rein duurde het allemaal nog iets langer maar realistisch als hij is ging het hem meer om het thuiskomen van de duiven dan om de vroege prijzen.

’s Avond waren de eindstanden van de diverse klassementen al bijgewerkt en bleek dat Freek ook op de natour de diverse kampioenschappen had veroverd, ook in de grotere spelverbanden zoals kring en regio.

Freek en Rein kunnen terugkijken op een prima seizoen. Freek begint komend jaar weer vanaf “nul” omdat hij alleen met de jonge duiven speelt, Rein kan een aantal flink ervaren jonge duiven toevoegen aan zijn vliegploeg voor volgend seizoen.
Voor alle liefhebbers begint vanaf nu de voorbereiding op het seizoen 2021. De duiven moeten eerst volledig uitruien en rond de jaarwisseling staat de kweek van jonge aanwas alweer voor de deur. Het lijkt saai allemaal, maar is misschien wel de belangrijkste periode van het jaar.

Top 13 Dizy le Gros (49 duiven): 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,13. Freek Wagenaar, 11. Rein Evers