Website vertalen

nlenfrde

Laatste duivenmarkt

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 16-09-2020

Dubbele zege Freek Wagenaar
Afdelingskampioenschap een feit

TWELLO-Afgelopen zaterdag vond het voorlaatste “vliegweekend” voor de duivensporters van Steeds Verder plaats. Volgende week de laatste natourvlucht en dan zit het officiële seizoen er op. In Twello worden dan nog een vijftal zgn. Taartvluchten georganiseerd. Dit zijn vluchtjes oplopend van 30 naar 100 km om de late jonge duiven nog wat mandervaring op te laten doen.
Zaterdag werden de laatste vlucht voor de jonge duiven, vanuit Nanteuil (413 km), en de voorlaatste natourvlucht (Quievrain 263 km) georganiseerd. Bij de jonge duiven viel in groter verband meteen de beslissing v.w.b. de kampioenschappen, voor die van de natour is de spanning nog volop aanwezig.

Quievrain
De duiven in Quievrain werden om 9.15 uur gelost. Met een toch wel redelijk windje uit westelijk richtingen werd rekening gehouden met hoge snelheden. We hebben het al vaker geschreven: de duiven moeten het kompasje goed hebben staan, anders zitten ze voor ze het weten in Duitsland. Veel duiven zijn al vergevorderd met de rui. Het verenpak is niet meer aerodynamisch. Dit geeft extra weerstand met het vliegen en maakt een topnotering al bij voorbaat onmogelijk. De mensen die echt voor de top gaan hebben daar voor en in het seizoen d.m.v. spelen met “licht” en “donker” maatregelen tegen genomen. Door de winter wat langer te laten duren door het hok donker te maken en de zomer te verlengen door bijlichten kan de rui beïnvloed worden. De echte toppers hebben dit tot in de finesse uitgezocht en laten dat wekelijks zien met geweldige uitslagen. Daarnaast moet je natuurlijk een goede verzorger zijn en goede duiven onder de pannen hebben. De laatste weken is het Freek Wagenaar, met in de achtervolging Steffan Willems, die de meest onwerkelijke uitslagen realiseert. Afgelopen zaterdag was het niet anders: met 9 duiven in de top 10, laat hij aan duidelijkheid niets te raden over. Steffan pakt fraai de 2e plek maar moet met een kleine 2 minuten, zo snel gaat het, te lang wachten om Freek de voet dwars te zetten.

Nanteuil
In Nanteuil werd om 9.00 uur gelost. Uiteraard gaan de grotere afstand en de massale lossing van de gehele afdeling meetellen en daalde de snelheid een beetje maar een goed uur na de laatste prijs op de natour arriveerden de eerste jonge duiven al. Buiten Freek en Rein Evers was er in de club verder deelname door een viertal liefhebbers uit Bathmen. Op de laatste vluchten loopt de deelname altijd terug omdat de duiven kaal worden en de liefhebbers geen motivatie meer hebben. Wie nog wel motivatie had was wederom Freek. Hij stond in alle kampioenschappen goed gepositioneerd en zou met een mooie uitslag wellicht zelfs kampioen van de gehele afdeling kunnen worden. Freek, die vreesde voor een kleine terugval vanwege een ogenschijnlijke virusbesmetting, was de hele week druk in de weer geweest om zijn favorietjes op scherp te krijgen. Duiven werden extra getraind, neststandjes in de gaten gehouden en van alles voorzien wat ze nodig hebben om goed te kunnen presteren. Met een volle tank en super gemotiveerd werden de duifjes donderdagavond ingekorfd voor Nanteuil. Al het harde werken werd door de duiven op waarde geschat. Met werkelijk een fenomenale uitslag, 19 van de 20 ingezette duiven klasseerden zich in de uitslag, werd het jonge duivenseizoen in stijl afgesloten en werd het kampioenschap van de hele Gelders Overijsselse Unie met glans veroverd. Een meer dan geweldig resultaat dat “Twello” weer even op de duivensportkaart zet. Om de druk wat op te voeren bombarderen we Freek ook maar meteen tot de grote favoriet voor komende week.

Top 10 Quievrain: 1,3,4,5,6,7,8,9,10. Freek Wagenaar, 2. Steffan Willems

Top 10 Nanteuil:  1 t/m 10. Freek Wagenaar