Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 09-09-2020

Kopduiven leden Steeds Verder
Willems en Wagenaar winnaars

Twello-Het wordt eentonig maar ook afgelopen zaterdag werden er weer 2 vluchten vervlogen. De jonge duiven gingen voor hun voorlaatste opdracht naar Morlincourt (363 km) en de duiven van de natour stonden in Bierges (196 km) te wachten op het lossingsignaal. Overigens nadert het einde van het seizoen met rasse schreden. Nog 2 weken spel voor de punten en de duiven, en de liefhebbers, kunnen op rust gezet worden. In Twello worden er dan nog een vijftal zgn. Taartvluchten georganiseerd. Dit zijn wat onofficiële vluchten om late jonge duiven, en duiven die op de één of andere manier de boot hebben gemist, nog wat mandervaring op te laten doen voor volgend jaar.

Bierges
De duiven in Bierges werden om half 11 in vrijheid gesteld. Met een stevige westelijke wind schuin op de staart konden er hoge snelheden worden verwacht. Rond de verwachte aankomsttijd stonden er zomaar 5 duiven van Steffan Willems op de meldpagina. De duiven vielen in Epse alsof ze bij de buurman gelost waren. Steffan en opa Hans zaten even een tijdje in een heel klein dipje. Duivensport is een sport met levende wezens en als die niet helemaal in topconditie zijn is dat heel vervelend. Wat is de oorzaak, wat kan ik er aan doen, zijn ze werkelijk weer in orde? Allemaal vragen die regelmatig door de hoofden van de liefhebbers spoken. Alleen met duiven die in perfecte conditie zijn kunnen mooie uitslagen gerealiseerd worden. Met het hele podium en nog 2 duiven in de top 10 lijkt het lek in Epse boven. Later op de avond bleek dat Steffan ook in de kring Deventer de plaatsen 1en 2 bezette en daarmee ruim 1500 duiven achter zich liet.
In het kielzog van deze demonstratie waren het Freek Wagenaar en Jan de Ruiter die de top 10 vol maakten. Vanwege de buien en de harde wind hadden de onervaren duiven het moeilijk maar aan water geen gebrek dus voor hen was het een prima leerschool.

Morlincourt
Voor Morlincourt, gelost om 10.45 uur, waren alle ogen gericht op Freek Wagenaar. Freek speelt al het hele seizoen op een hoog niveau met de jonge duiven en heeft al menige kopprijs gepakt. In het gezelschap van de gebruikelijke supporters werden tijdig de stellingen ingenomen om de arriverende duiven te verwelkomen.
Ditmaal was er ook een prominente Voorsternaar als supporter aanwezig. De markante Gerrit Smit, die ooit in een ver verleden zelf postduiven had, was door Freek uitgenodigd om de aankomsten bij te wonen. Gerrit is een bekende persoon in het dorp: jarenlang brandweercommandant, eigenaar van een installatiebedrijf en wijd en zijd bekent als de voormalig onverschrokken kopsterke stopper-spil van de plaatselijke voetbalclub, enz. Gerrit zit nooit om een anekdote verlegen maar was de aansluiting met de moderne duivensport toch wel wat verloren. Zaken als elektronisch constateren d.m.v. een chipje in de ring en het verduisteren van de duiven om de seizoenen te beïnvloeden waren hem natuurlijk helemaal vreemd. Toen tot 2 maal toe een laatkomer van de ochtendvlucht voor opwinding zorgde was er bij de aankomst van de derde duif toch enige terughoudendheid maar toen bleek dat de ‘458 zich meldde was de euforie compleet. Deze duif speelde een paar weken terug ook al een eerste prijs en bleek ook nu keivroeg te zitten.
Omdat Freek allergisch is voor het duivenstof speelt hij alleen in de zomer met jonge duiven. Zijn jongen worden gekweekt door Bram Scherpenzeel en Gerard Veltmaat (Wijchen). Ook van derden krijgt hij duifjes die de moeite van het uittesten waard zijn. De winnaar van deze week komt van Bram. De ‘458 en zijn nestmaat, de ’457, hebben nu samen al 3 eerste prijzen gewonnen.
De aankomsten volgenden elkaar regelmatig op en het was weer een geslaagde vlucht. In Twello speelde Freek 9 duiven in de top 10, slechts gastspeler Gerard Bisseling, aangesloten bij Bathmen, wist deze serie te doorbreken. Evenals al eerder Steffan bleek ook de eerste duif van Freek in groter verband de eerste prijs te winnen. Tegen 4365 duiven was de ‘458 ook in Vlieggebied Noord van Afdeling 8 de snelste. Met nog 1 vlucht voor de jongen te gaan staat Freek hoog in alle kampioensstanden en is het zaak de vorm nog 1 week vast te houden.

Top 10 Bierges: 1,2,3,7,8. Steffan Willems, 4,9,10. Freek Wagenaar, 5,6. Jan de Ruiter
Top 10 Morlincourt: 1,2,3,4,5,6,7,8,10. Freek Wagenaar. 9. Gerard Bisseling (Bathmen)