Website vertalen

nlenfrde

Laatste duivenmarkt

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 02-09-2020

Hoge snelheden postduiven
Dubbelslag Freek Wagenaar

TWELLO-Afgelopen zaterdag stonden er wederom 2 vluchten gepland. De jonge duiven gingen voor hun eerste gezamenlijke afdelingslossing naar Laon (340 km). De eerste vlucht van de natour werd vervlogen vanuit Budel (115 km).

In de dagen voorafgaande aan het weekend werd er veel over het weer gesproken. In België werden al voor in de week vluchten afgelast voor afgelopen weekend. Wellicht een beetje voorbarig maar vanwege de commerciële vervoersorganisatie daar zat er misschien ook wel een addertje onder het gras. In Nederland was men juist soepel en flexibel daar waar het ging om het kiezen van de inkorfdagen en de losplaatsen. Uiteindelijk werd dit beloond met 2 snelle vluchten onder redelijke weersomstandigheden.

Budel. De duiven in Budel werden om 08.45 uur gelost met een lekker windje op de staart. In Voorst meldden de eerste 2 duiven zich bij Freek Wagenaar. Freek speelt alleen met jonge duiven en de natour, waarop ook oude duiven gespeeld mogen worden, geeft een mooie gelegenheid om duiven die op de één of andere manier een achterstand opliepen weer in het zadel te helpen. In tegenstelling tot de oude duiven, die een paar weken hebben stilgezeten, zitten de jonge duiven in het ritme van de vluchten en dat geeft bijna altijd het beeld te zien dat de jongen sneller zijn dan de ouden. Zo ook afgelopen zaterdag. Steffan Willems uit Epse speelt met alle jonge en zijn oude op de natour. In het kielzog van Freek scoren zij ook een fraai aantal vroege duiven. De meeste liefhebbers gebruiken de natour echter om de duiven nog wat ervaring op te laten doen voor volgend jaar. Dat kunnen dan zowel oude als jonge duiven zijn die het afgelopen jaar weinig of niet zijn mee geweest. Ook doet de rui, wisseling van het verenpak, met rasse schreden zijn intrede wat natuurlijk de aerodynamica van de duif niet ten goede komt. De duiven kwamen over het algemeen goed naar huis wat resulteerde in veel tevreden gezichten tijdens het uitlezen van de klokken.

Laon In Twello werd op donderdag al ingekorfd voor de eerste jonge duivenvlucht met 2 nachten mand. Dit is weer een nieuwe ervaring voor de junioren omdat ze nu onderweg moeten eten en drinken in de manden. Thuis proberen de liefhebbers di al na te bootsen door de duiven zelf enkele dagen en nachten in de manden te zetten met waterbakjes voor het drinken en voer dat in de mand gestrooid wordt. Wanneer een duifje onderweg niet drinkt is het kansloos voor een goede klassering. Ook hier maakte Freek Wagenaar zijn favorietenrol weer waar. Concurrentie uit eigen club was er nog nauwelijks, gelukkig was er nog deelname vanuit Bathmen en Apeldoorn. Uit die hoeken werd nog een beetje tegengestribbeld. Overigens maakte Freek ook in de grotere spelverbanden mooie uitslagen. In vlieggebied NO (19 verenigingen) speelt hij op Laon de 2e plaats en op Budel zelfs de plaatsen 1 en 2. Dat geeft toch iets meer cachet aan zijn prestaties.

Top 10 Budel: 1,2,6,7,8. Freek Wagenaar, 3,4,5,9,10. Steffan Willems

Top 10 Laon:1,2,3,4,5,6,8,9,10. Freek Wagenaar, 7. Gerard Bolink (Bathmen)