Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 26-08-2020

Bergerac voor Cor Wenink
Freek Wagenaar domineert Vervins

TWELLO-Sport heeft vaak ook met omstandigheden te maken. Sporten in de buitenlucht nog meer dan binnen. Beoefen je een sport met dieren dan zul je daar ook terdege rekening mee moeten houden. De afgelopen weken was het bloedheet en vanuit de organisaties werden er allerlei maatregelen genomen om dit verantwoord door te kunnen laten gaan of indien nodig zelfs af te gelasten

Bergerac
Vorige week werd er op zaterdag nog een lange vlucht voor de oude duiven gelost in, wederom, Bergerac. Deze keer stond Bergerac als losplaats geprogrammeerd. De week daarvoor werd er ook vanuit deze plaats gevlogen maar dat kwam doordat de oorspronkelijke vlucht vanuit Dax met ongeveer 150 km werd ingekort vanwege in de inleiding genoemde redenen.
Vanuit de eigen club waren er nog maar 3 deelnemers. Het is een zwaar en intensief seizoen geweest met veel vluchten in een korte tijd. Gelukkig kwam er weer een aantal mensen uit Apeldoorn richting Twello om daar hun duiven in te zetten. Uiteindelijk stond de teller op 36 duiven van 8 deelnemers.
Het werd weer een taaie vlucht waarbij de eerste duif pas de volgende dag in de middag arriveerde. Het betreft hier ervaren oude duiven die het klappen van de zweep kennen. Ze zoeken zelf naar drinkwater en nemen dan vaak meteen een rustpauze. De duiven die het snelst weer op pad gaan winnen de wedstrijd. Penningmeester Cor Wenink heeft het soort duiven dat taai en sterk is. Hij is de enige die op de geplande aankomst dag 2 duiven thuis heeft. De ander deelnemers moeten nog wachten tot de volgende morgen. Rob van Essen opent het bal met een duif geklokt om 10 voor 7 ’s ochtends. Dan volgen de duiven elkaar relatief regelmatig op en zijn de prijzen voor de middag verdiend.

Vervins
Vorige week was er een lastige vlucht voor de jonge duiven vanuit Chimay. Met de in aantocht zijnde natour (een nieuwe reeks van 4 vluchten) in het verschiet besloot een aantal liefhebbers de duiven rust te geven. Dit hield wel weer in dat er alleen met “hulp” van een paar liefhebbers uit Bathmen in Twello ingekorfd kon worden. Het minimum aan inkorvende spelers is altijd 5, soms 7, dit om alle controles en werkzaamheden door verschillende mensen te laten doen.
Grote favoriet was uiteraard weer Freek Wagenaar uit Voorst. Hij had nog een mooi aantal jonge duiven die ingezet konden worden. Steffan Willems, meestal de grootste opponent van Freek, gaf zijn duiven ook rust.
Met een lekker, relatief koel, windje in de rug werd de ruim 300 km als 1 lange sprint afgelegd. De eerste duiven behaalden snelheden van ruim 110 km/uur. Freek moet na zijn 1e duif, een vroege komt vaak alleen voor uit, even wachten maar heeft er dan in een mum van tijd 11 thuis. De concurrentie zucht en kreunt onder zoveel overwicht. Geluk valt vaak uit kleine dingen te halen. Rein Evers, iemand die kleine aantallen duiven speelt, heeft de afgelopen weken constant zijn aangewezen duiven gedraaid. Waar Freek momenteel 2e staat in de algemene tussenstand van de Kring Apeldoorn (5 verenigingen) staat Rein 2e in de stand van de aangewezen duiven. Met nog een paar vluchten te gaan is er nog ruimte om een stapje hoger te maken.

Komende week weer een vlucht voor de jongen en de eerste natourvlucht. Dan wordt er weer van dichtbij begonnen en vliegen oud en jong tegen elkaar. Er worden mooie aantallen duiven verwacht nu een aantal spelers de jongen heeft thuisgehouden.

Top 9 Bergerac: 1,2,5. Cor Wenink, 3. Rob van Essen, 4. Gerard Bisseling, 6,8,9. Com Zoetbrood, 7. Jan Ketelaar.

Top 10 Vervins: 1 t/m 10. Freek Wagenaar