Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 19-08-2020

Hitte teistert ook duivensport
Vluchten aangepast of afgelast

TWELLO-Mens en dier zuchten onder het juk van de hittegolf die de laatste, bijna, 2 weken het weer in Nederland bepaalde. Gevolg was dat er vanuit de duivenbond beslist werd dat er diverse vluchten geen doorgang mochten vinden en dat anderen een flink stuk werden ingekort. Iedereen met een beetje gezond verstand kon zich in deze maatregelen vinden.

Van vorige week hadden we nog geen verslag gedaan van de vlucht vanuit Bergerac. Deze vlucht stond in eerste instantie gepland om vervlogen te worden vanuit Dax maar er werd besloten om 150 km. dichterbij te lossen, nog altijd zo’n 919 km hemelsbreed vanaf Twello. Op dit soort marathonvluchten worden alleen oude ervaren duiven ingezet. Speciaal gefokte duiven van een taai soort die relatief rustig naar huis vliegen. Door hun ervaring weten ze ook waar er onderweg op de velden eten en drinken kan worden gevonden.
In Twello werd weer ingekorfd door eigen leden en een paar liefhebbers uit Apeldoorn. De mannen uit Apeldoorn geven dit seizoen de toon aan op de regionale fondvluchten. Ditmaal was het weer Gerard Bisseling die zaterdagavond de snelste duif klokte, hij was dan ook meteen klaar met 1 duif in de strijd. Verder kwam er op zaterdag niks door en was het zondagmorgen toen de Combinatie van Brummen de 1e Twellose duif meldde. Daarmee werden ze dus 2e van het Nationale Inkorf Centrum en 1e van p.v. Steeds Verder. De Comb. Zoetbrood uit Apeldoorn pakt de overige 3 te winnen prijzen en bevestigde daarmee maar weer eens mijn eerdere woorden.

Afgelopen zaterdag waren er wel weer 2 vluchten. De duiven zouden wat gewend moeten zijn geraakt aan het warme weer en met wat maatregelen, o.a. minder duiven in de manden en dus in de vrachtwagen, zou het allemaal moeten kunnen.
Zaak is dan wel dat er vroeg gelost moet kunnen worden. ’s Morgens voordat de zon er echt door komt zouden de duiven dan al op weg naar huis moeten zijn. Dit moet dan uiteraard wel kunnen want vaak is het dan nog mistig vanwege de vochtige nachten. Daardoor valt de wens om vroeg te lossen vaak niet te realiseren.

Chateaudun
Voor de dagfondvlucht vanuit Chateaudun (573 km) werden nog slechts 28 duiven ingekorfd. Vanwege het corona-gebeuren is het een seizoen dat anders is dan anders. Opeens werd er begonnen met de vluchten en was er sprake van een beetje chaos op de hokken. De meeste duiven zijn nu zover in de rui dat de echte scherpte er wel af is. Doordat er dit jaar van elke discipline minder vluchten zijn stonden de liefhebbers aan de kop van het klassement erg dicht op elkaar. Eigenlijk was het zo dat degene die de 1e prijs draaide meteen ook kampioen dagfond was. Comb. van Brummen viel die eer te beurt. Bram Scherpenzeel, die een mooie serie van 4 duiven draaide, verloor daarmee nipt zijn koppositie. Wel kroonde zijn favoriete duif zich tot duifkampioen van dit jaar. Werner v.d. Steeg en Jan Ketelaar kapen de overige prijzen weg.

Chimay
Vrijdag werden de jonge duiven ingekorfd voor Chimay (270 km). Hier ook een teruglopende deelname. De favorieten Freek Wagenaar en Steffan Willems hadden ieder nog mooie aantallen in de strijd, de overige 4 deelnemers kwamen met een paar handjes vol duiven.
Van een vroege lossing kon geen sprake zijn, om 10.50 gingen de junioren van start. De duiven arriveerden 1 voor 1 daar waar er normaalgesproken wel meerdere tegelijk komen op dit soort relatief korte vluchten.
Ook deze week was de hele top 10 weer voor de favorieten, Freek scoort zelfs 7 x top 10, Steffan dus 3 keer. De overige liefhebbers draaien zo hier en daar een mooie tijdduif maar hen gaat het meer om de jongen een goede leerschool te geven voor volgend jaar.
Leuk is nog wel om te vermelden dat Rein Evers, die redelijk anoniem meedraait, momenteel in de Kring Apeldoorn (5 verenigingen) op de 2e plaats staat met de vooraf aangewezen duiven. Blijkbaar heeft hij een paar vaste waardes die, hoewel niet keivroeg, elke week in de uitslag komen.

Top 7 Chateaudun: 1. Comb. v. Brummen, 2,3,4,5. Bram Scherpenzeel, 6 Werner v.d. Steeg, 7. Jan Ketelaar.

Top 10 Chimay: 1,2,3,4,7,8,10. Freek Wagenaar, 5,6,9. Steffan Willems