Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

J30 Budel 25-07-2020

Overvol programma duivensporters
Seizoen jonge duiven begonnen

TWELLO-Ook deze week werden er door de werkers in de club weer overuren gedraaid. Voor de tweede week in successie werd er 4 keer ingekorfd. Het hele arsenaal stond weer op de agenda daar waar in eerste instantie voor een sober programma gekozen zou worden vanwege de corona-perikelen. Op maandag werd er ingekorfd voor de laatste trainingsvlucht voor de jonge duiven. Hier is verder niet zoveel werk aan buiten de administratie en het in de gaten houden dat de juiste duiven in de juiste manden gaan.

Perigueux
Op dinsdag werd er ingekorfd voor de marathonvlucht vanuit Perigueux (875 km). Ook nu weer veel deelname uit, met name, Apeldoorn dat zich steeds meer ontpopt als een plaats waar sterk op de langere afstanden wordt gespeeld. Onder aanvoering van de winnaars van vorige week, Arjan en Dave Zoetbrood, stuwen de mannen elkaar op naar een hoog niveau. Je ziet het vaker, ook in andere sporten, dat wanneer er op hoog niveau gesport wordt, anderen zich daaraan optrekken. Deze keer was het Gerard Bisseling die de snelste duif klokte om 05.46 uur. Ook in de afdeling zal deze duif in de top 10 eindigen. Reden genoeg voor penningmeester Cor Wenink, die zelf de snelste duif van Steeds Verder had, om Gerard in de bloemetjes te zetten.

Budel
De jonge duiven gingen naar Budel (115 km) voor hun eerste opdracht. In de weken vooraf werd er veel werk gemaakt van het oefenen met de jonge garde. Alles is voor de jonge beestjes nieuw dus hoe meer zo vooraf al geleerd hebben, hoe relaxter ze aan de start komen. Nu heeft de Twellose club onder haar leden een duo echte jonge duiven specialisten. Steffan Willems, samen met opa Hans Eckelboom, uit Epse en Freek Wagenaar uit Voorst zijn al een aantal jaren de te kloppen mannen met de jonge duiven. Freek speelt alleen met de jonge duiven, Steffan heeft dit jaar ook regelmatig oude duiven ingekorfd maar zijn hart ligt bij het spel met de junioren. De duiven werden mooi op tijd (07.45 uur) gelost en met een flinke wind in de rug werden er hoge snelheden gehaald. De snelste duif van de club valt in Epse en maakt een snelheid van rond de 100 km./uur. Vooral voor de onervaren jonge duiven is een sterke meewind vaak een handicap omdat ze in al hun onbevangenheid zomaar een heel eind te ver kunnen vliegen. Dat was ook zaterdag het geval want veel duiven kwamen van “de achterkant”, uit het noorden. Om een lang verhaal kort te maken waren het de specialisten die de dienst uitmaakten. Van de eerste 33 duiven zijn er 31 van Willems en Wagenaar en kan de Comb. van Brummen er nog 2 tussen wurmen. Verderop zien we nog wat duifjes van Rein Evers, Jan Ketelaar en Hans Boveree maar dan is de room er al heel lang af. Kortom, het kwam zoals verwacht. Misschien dat de duiven van de andere liefhebbers de komende weken de schade wat kunnen inhalen om voor een verrassing te zorgen

Nanteuil
De oude duiven gingen donderdag naar Nanteuil (418 km). De deelname was relatief groot, wat mede valt toe te dichten aan de deelname van enkele marathon-liefhebbers die hun duiven als opleiding graag dit soort vluchten laten vliegen. Evenals 2 weken geleden is het Hans Boveree uit Terwolde die afgetekend wint. De winnende duif is van het soort van John Romein en heeft dit seizoen al meerdere vroeg prijzen gewonnen. In de top zien we de gekende namen van Scherpenzeel, de Ruiter en Comb. van Brummen. Laatstgenoemde spelen met kleine aantallen duiven maar hebben momenteel 2 doffers die van wanten weten en er voor zorgden dat zij ruimschoots aan kop gaan in het kampioenschap van de middenafstanden. Met nog 1 vlucht te gaan in deze categorie lijkt het een kwestie van consolideren.

Top 10 Perigueux: 1,7. Gerard Bisseling, 2. A.C. Huigen, 3,4,5,6,10. Com Zoetbrood, 8 Cor Wenink, 9. Rob van Essen

Top 10 Budel: 1,2,8,9. Steffan Willems, 3,4,5,6,7,10. Freek Wagenaar

Top 10 Nanteuil: 1. Hans Boveree, 2. Bram Scherpenzeel, 3. Jan de Ruiter, 4. Comb. van Brummen, 5,6. Jan Ketelaar, 7,8,9. Steffan Willems, 10. Comb. Nieuwenhuis