Website vertalen

nlenfrde

Laatste duivenmarkt

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

V29 Quievrain 18-07-2020

Drukke tijden duivensporters
Vroege Nationale duif in Twello

Twello-De afgelopen week draaide de duivensport in Twello op volle toeren. Er stonden maar liefst 4 vluchten geprogrammeerd, voor alle disciplines was er wat te beleven. Voor de jonge duiven was er een trainingsvlucht als voorbereiding op het naderende seizoen. De snelle duiven konden worden ingezet voor een reisje naar Quievran (265 km). De dagfondduiven gingen richting Bourges (630 km) en de marathonduiven werden dinsdag al ingekorfd voor de koninginnenklassieker vanuit St. Vincent (1100 km)

Quievrain
De duiven die het verst moeten worden uiteraard als eerste ingekorfd. De snelle duiven gingen vrijdag op pad en werden zaterdag om 7.15 uur gelost. Het werd een mooie vlucht met mooie snelheden. Het mooiste was eigenlijk de verrassende winnaar, of eigenlijk winnaars. De Comb. Nieuwenhuis, wat staat voor vader Gerrit en zoon John en op de achtergrond moeder Christien, legt zich helemaal toe op de marathonvluchten. Echter, zoals ook een marathonloper, moeten deze duiven getraind worden op de korte afstanden. Dat die langeafstandsvliegers van Nieuwenhuis niet alleen lang maar ook snel kunnen vliegen bewezen ze afgelopen zaterdag door voor al het sprintgeweld de eerste prijs weg te kapen. Een daverende verrassing die van harte gegund was. Na deze eerste duif zijn het de gekende hokken van Steffan Willems uit Epse en Jan de Ruiter uit Teuge die de top 10 vol maken.

Bourges
De dagfondduiven gingen donderdagavond richting Bourges. Naast de eigen leden kwamen er ook mensen van “buitenaf” in Twello inkorven. Uit Bathmen en Apeldoorn kwamen mensen om de concurrentie met de Twellose liefhebbers aan te gaan. De duiven in Bourges konden mooi op tijd gelost worden, 07.00 uur. Snelle berekeningen gaven aan dat er vanaf 15.00 uur duiven konden arriveren. De eerste duif werd gemeld uit Bathmen door D. Dikkeboer. Daarna wisselden duiven van leden van Steeds Verder en “vreemde duiven” elkaar af. In de top tien zien we zelf een overheersing door de buitenleden. De Twellose overwinning ging naar Bram Scherpenzeel. De Comb. van Brummen completeert het podium door in korte tijd beide aangewezen (favoriete) duiven te klokken met slechts 3 duiven mee. Bourges was dit jaar een echte vlucht en het duurde dan ook ruim een uur voordat de prijzen verdiend waren.

St Vincent
Het klapstuk van dit weekend werd ongetwijfeld de vlucht vanuit St. Vincent. Deze duiven werden dinsdag ingezet en vrijdagmiddag om 13.00 uur gelost. Ook nu weer deelname vanuit Apeldoorn. Doordat het toch een beetje een vreemd seizoen is vanwege de corona-perikelen, was er sprake van een kleine deelname. Een uitzondering vormde de Comb. Zoetbrood en zn. uit Apeldoorn. Zij hadden 10 duiven ingezet, een mooie ploeg derhalve. Arjan en Dave hadden de afgelopen weken op de voorbereidingsvluchten al laten zien dat hun duiven in goede conditie waren. Afgelopen zaterdag was daar de bekende “donderslag bij heldere hemel”. Iets voor half 12 klokten zijn hun favoriete duif die vorig jaar ook al heel vroeg thuis kwam van een marathonvlucht. Op het moment van arriveren stond de ‘315 bovenaan in de afdeling en in Sector 3, samenspel van de provincies Overijssel, Gelderland en Utrecht. Dan is het wachten of er op de grotere afstanden geen duiven arriveren die sneller zijn. Na een aantal uurtjes billenknijpen was het duidelijk. De overwinning ging naar de sympathieke Apeldoorners, die een prestatie behaalden die ze zich hun hele leven zullen heugen. ’s Avonds met het uitlezen van de klokken werden beide heren door voorzitter Sven van Brummen in de bloemetjes gezet voor hun geweldige prestatie. Ze hadden sowieso een fantastisch weekend want ze behaalden prima resultaten op alle 3 vluchten waaraan ze deelnamen.
De overwinning binnen Steeds Verder ging naar Stefan Jansen die net voor 7 uur ’s avonds zijn ingezette duivin de ‘818 draaide. Alleen de allersterkste duiven laten zich op dit soort vluchten van voren zien.

Top 10 Quievrain: 1. Comb. Nieuwenhuis, 2,6,9,10. Steffan Willems, 3,4,5,7,8. Jan de Ruiter.

Top 10 Bourges Steeds Verder: 1,5,7,8. Bram Scherpenzeel, 2,3. Comb. van Brummen, 4,10. Jan Ketelaar, 6. Stefan Jansen, 9. Jan de Ruiter

Winnaars St. Vincent: Nationaal Inkorfcentrum: Arjan en Dave Zoetbrood (Apeldoorn),
p.v. Steeds Verder: Stefan Jansen


Voorzitter Sven van Brummen (r) zet vader en zoon Zoetbrood in de bloemetjes na hun geweldige overwinning op St. Vincent.