Website vertalen

nlenfrde

Laatste duivenmarkt

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

V27 Moeskroen/Menen 05-07-2020

Snel, sneller, snelst
Steffan Willems allersnelste

TWELLO – Voor afgelopen weekend stonden er voor de Twellose duivensporters 2 vluchten op het programma. De dagfondduiven vertrokken donderdagavond richting Orleans (560 km) en de snelheidsduiven gingen op vrijdagavond richting Niergnies (306 km) De weersverwachtingen waren niet best maar duivensporters zijn optimisten en als het onverantwoord is om te lossen zal dat niet gebeuren en komen de duiven met de vrachtwagen retour.

Zaterdagmorgen
De mensen van de lossingscommissie waren al vroeg in conclaaf over de mogelijkheden om op zaterdag te lossen. Voor een vlucht met grote afstand moet er al vroegtijdig een beslissing genomen worden omdat de duiven voor het vallen van de avond thuis moeten kunnen komen. Voor de kortere vlucht gelden natuurlijk andere criteria, die hebben minder vlieguren nodig om thuis te komen en kunnen dus later gelost worden. Het was echter niet moeilijk om te beslissen. Hoewel het weer in Orleans redelijk goed was, in Niergnies daarentegen was het zeer slecht, waren de omstandigheden onderweg van dien aard dat er al rond 8 uur besloten werd om beide vluchten uit te stellen naar zondag. Ook werd er besloten om met de snelheidsduiven op zondagmorgen te verkassen naar Moeskroen/Menen. Dit ligt een heel stuk zuidwestelijker en ong. 50 km dichterbij. Door vanuit het zuidwesten te lossen hebben de duiven meer voordeel van de wind en knallen ze, mits ze een goed vertrek hebben, met hoge snelheden richting huis.

Zondagmorgen
De snelle duiven waren onderweg naar Moeskroen en in Orleans was het nog steeds slecht, zo slecht dat er ook voor de zondag geen mogelijkheden tot lossen werden gezien. Dus weer uitgesteld, nu naar maandag. In de loop van de ochtend arriveerden de vrachtwagens vanuit Niergnies in Moeskroen. Het was nog steeds niet goed maar mede door de sterke wind veranderde dit relatief snel. Om 13.15 uur kon het sein tot lossen worden gegeven, toch nog een vlucht!
De liefhebbers thuis sloegen aan het rekenen en de verwachting was dat de duiven iets meer dan 2 uur nodig zouden hebben om de ongeveer 260 km. te overbruggen. Er stond een stormachtige wind en dan is het zaak dat het kompasje goed staat. Even niet opletten kan er zomaar voor zorgen dat een duif het hok voorbij vliegt en een stuk tegen de wind in terug moet vliegen. In Epse was het Steffan Willems die de snelste duif meldde. Met een snelheid van ruim 123 km/uur was hun duif, nét niet binnen 2 uur,  alle concurrenten te snel af. Her en der arriveerden duiven die de grootst mogelijke moeite hadden om op de kleppen te landen. Als ware acrobaten gooiden sommige duiven de rem er op, prachtig om te zien. Er was een mooie spreiding van de kop-duiven met 7 verschillende liefhebbers in de top tien. Van overheersing door 1 of een paar hokken was dus geen sprake en alle deelnemers kwamen in de uitslag. Hopelijk verliep de vlucht vanuit Orleans ook voorspoedig. Vanwege de deadline voor het aanleveren van de kopij nemen we het verslag op in ons stukje van komende week.

Top 10 Moeskroen/Menen: 1. Steffan Willems, 2. John en Gerrit Nieuwenhuis, 3. Bram Scherpenzeel, 4. Hans Boveree, 5,6. Jan Ketelaar, 7,10. Stefan Jansen, 8,9. Jan de Ruiter