Website vertalen

nlenfrde

Laatste duivenmarkt

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

M26 Morlincourt/Noyon 27-06-2020

Hitteprotocol in werking
Goud voor Jan de Ruiter

Twello-De afgelopen week was het weer van dien aard dat er al in een vroeg stadium werd besloten om de afstand voor de vlucht van zaterdag wat in te korten zodat het mogelijk was de losplaats in 1 nacht te bereiken. Hiermee werd voorkomen dat de duiven in de verzengende hitte 2 nachten in de manden zouden moeten verblijven. Ook werd het aantal duiven per mand aangepast zodat er meer ruimte per duif beschikbaar was.

Morlincourt
Daar waar eerste een lossing in Nanteuil (418 km) op het programma stond werd al vrij snel besloten om dit om te zetten naar Morlincourt (368 km). Op papier niet echt veel dichterbij maar juist genoeg om niet al op donderdag richting Frankrijk te hoeven vertrekken en dus de duiven een dagje langer op de hokken te kunnen hebben. Een wijs besluit wat de goedkeuring kon wegdragen van alle duivenliefhebbers. Met hoge temperaturen zoals afgelopen week hoopt heel duiven minnend Nederland altijd op een zo vroeg mogelijke lossing zodat de duiven het grootste gedeelte van hun terugreis onder relatief koele omstandigheden kunnen afleggen. Nu kunnen de liefhebbers natuurlijk altijd van alles willen maar de lossingsverantwoordelijken hebben met heel wat zaken rekening te houden. Uiteraard moet het weer goed zijn maar dan niet alleen op de plek van lossing maar ook onderweg. Dan moet er rekening worden gehouden met andere konvooien die op dezelfde plaats of in de buurt staan. Uiteindelijk konden de ruim16.000 duiven van de afd. Gelders Overijsselse Unie om half negen in vrijheid worden gesteld. Vanuit Twello was er een geringe, 139 duiven, deelname om diverse redenen: sommige liefhebbers deden niet mee vanwege de zware vluchten van de afgelopen weken en anderen hielden er wat thuis voor de lange dagfondvlucht van komende week uit Orléans (560 km) in de hoop dat die a.s. donderdag fris aan de start gebracht kunnen worden.
Dan de vlucht: De eerste paar uur is er natuurlijk niet veel lol te beleven. De duiven zijn los en er moet worden gewacht totdat er elders in de afdeling duiven arriveren om een inschatting van de snelheid te kunnen maken. Nu is het altijd lastig om te vergelijken omdat de omstandigheden overal anders zijn, dus zekerheid is er nooit en een liefhebber wil niet graag verrast worden dus neemt hij al ruim van tevoren zijn post in. Wanneer de eerste duif zich dan meldt, en ook nog uit de goede richting komt, geeft dat een enorme kick. Sommige duiven storten zich als een baksteen naar beneden om op de klep te landen en het hok in te gaan. Daar staat in ieder geval een lekkere bak met fris water op ze te wachten en wellicht ook wat eten. Niet alle liefhebbers voorzien hun duiven meteen van eten omdat ze soms eerst even weer een beetje moeten bijkomen van de inspanningen.
De eerste melding op de website van de club kwam dit keer uit Teuge. Jan de Ruiter had al een paar keer dicht bij de overwinning gezeten en dit keer was het raak. Ondanks de hoge snelheden was het niet meteen een snel concours waarbij de duiven elkaar in rap tempo opvolgden. Bram Scherpenzeel, specialist op de dagfond en volgende week in zijn element, heeft de duiven goed aan de gang. Met de 2e plaats en 5 x top tien is hij de uitblinker. De Comb. van Brummen, vorige week uitgebreid beschreven, pakt met hun favoriete ‘492, de winnaar van vorige week, het brons. Daarmee is de ‘492 tot nu toe de beste duif op de middenafstanden. Stefan Jansen revancheert zich voor de wat mindere vlucht van vorige week en heeft naast de 4e plaats een aantal mooie tijdduiven. De 2e duif van Jan de Ruiter en de 1e van Jan Ketelaar maken de top 10 vol. De eerste 4 duiven zijn van 4 verschillende liefhebbers, een mooie spreiding van de kopprijzen.
Volgende week dus 2 vluchten op het programma. Op donderdag gaan de dagfondduiven richting Orléans en op de vrijdag de snelle duiven naar Niergnies (308 km). Dit zal voor een aantal liefhebbers weer een mooi moment zijn om in te stappen na een weekje rust.

Top 10 Morlincourt: 1,7. Jan de Ruiter, 2,5,6,9,10. Bram Scherpenzeel, 3. Comb. van Brummen, 4. Stefan Jansen, 8. Jan Ketelaar