Website vertalen

nlenfrde

Laatste duivenmarkt

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

M25 Chalons en Champagne 20-06-2020

Pittige vlucht vanuit Chalons en Champagne
Prachtige overwinning Comb. van Brummen

TWELLO – Het duivenseizoen begint op stoom te raken. Ondanks alle beperkingen en protocollen komen de vluchten voor de specialisten in het vizier. Dit zijn dan de dagfondvluchten (500 – 700 km), de marathonvluchten (700 – 1100 km) en later die voor de jonge duiven. In het voortraject vinden dan kortere vluchten plaats die door de grote massa als hoofddoel worden gezien maar door de specialisten voor de verder afstanden meer als oefenen.

Chalons en Champagne
Met Chalons en Champagne (386 km) hebben we meteen de eerste vlucht waarbij de duiven al op donderdag worden ingekorfd. Met het oplopen van de afstanden, volgende week 418 km, is het niet meer mogelijk om alle logistieke handelingen in 1 avond/nacht voor elkaar te krijgen. Simpel gezegd is het niet mogelijk om vrijdagavond te vertrekken en tijdig op de plaats van bestemming te zijn voor een lossing op zaterdagmorgen.
Voor de duiven is dit weer nieuw. Uiteraard hebben de meeste duiven al vaker met dit bijltje gehakt, ze moeten onderweg eten en drinken in de mand, maar er zijn altijd onervaren duiven bij die dit nog moeten leren. Daarom is het altijd spannend in welke conditie de duiven thuiskomen. Het geoefende oog van de liefhebber ziet meteen of het goed ging of niet. Komen de duiven thuis met veel dorst dan hebben ze de waterbakjes niet kunnen vinden. Meestal gaat het wel goed omdat de nieuwelingen de kunst van de oude duiven afkijken en zodoende wegwijs worden gemaakt.

De duiven werden om 08.00 uur gelost, een mooie vroege lossing dus weer. Er werd uit gegaan van snelheden van maximaal 90 km/uur, dus de eerste duiven zouden vanaf 12.15 uur kunnen arriveren. Langzaamaan sijpelen dan ook de aankomsttijden van zuidelijker wonende liefhebbers binnen en wordt de aankomsttijd telkens bijgesteld. Zo tegen 12.50 uur steeg de spanning naar het hoogtepunt omdat de duiven elk moment konden “vallen”. Wie zou er als eerste een duif melden op de website van p.v. Steeds Verder? De Comb. van Brummen doorbrak de spanning door een duif te melden die precies om 12.51.07 uur was geklokt en derhalve met een gemiddelde snelheid van bijna 80 km/uur huiswaarts vloog. Dan is het nog een kwestie van tijd en wachten voordat alle liefhebbers hun eerste duifje aanmelden. Dat duurde deze keer iets langer dan anders en de spanning ten huize van Brummen was dan ook om te snijden. Opeens stonden alle namen op de lijst en kon de vlag uit aan de Molendwarsstraat. Iedereen gunde Frits, Marian, Sven en aanhang deze overwinning. De naam van Brummen is al generaties lang aan de Twellose duivensport verbonden. Zij hebben zich altijd, en zeker nu nog, ingezet voor de club. Bijna nooit werd er tevergeefs een beroep op een van Brummen gedaan als het ging om welke werkzaamheden dan ook. Momenteel is Frits de man die de ringenadministratie doet, is Marian regelmatig in het gebouw voor kantinediensten of schoonmaak en spant Sven helemaal de kroon door, als jonge vader, een dubbele bestuursfunctie te vervullen nl. die van voorzitter en secretaris. Vooral in deze coronatijden komt er veel werk op hem af omdat er elke week weer precies volgens de protocollen gewerkt moet worden en dit allemaal centraal geregeld moet worden. Daarom was iedereen het er over eens dat de overwinning deze week op geen betere plek had kunnen vallen.
Het was wederom een pittige vlucht met ook nu weer veel duiven die laat arriveerden. Echt soepel is het tot nu toe nog niet gegaan en met de komende weersvooruitzichten zal het ook a.s. zaterdag weer een vlucht worden voor de allersterksten.

Top 10 Chalons en Champagne: 1. Frits, Marian en Sven van Brummen, 2. Jan de Ruiter, 3,5,6. Steffan Willems, 4,10. Bram Scherpenzeel, 7,9. Jan Ketelaar, 8. Werner v.d. Steeg