Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 18-09-2019

DUIVENSPORT: Mooie afsluiter Freek Wagenaar

TWELLO-Afgelopen zaterdag werden de laatste 2 vluchten van seizoen 2019 vervlogen. Ondanks dat het misschien wel het mooiste duivenweer was van deze jaargang, was het aantal ingekorfde duiven nóg verder teruggelopen. De natourduiven gingen nog een keertje naar Niergnies en de jonge duiven werden donderdag ingekorfd voor Melun (470 km)

Niergnies
Vanuit Steeds Verder werden slechts 40 duiven aangeleverd. Doordat de familie Bolink uit Bathmen ook in Twello inkorfde, werden dat er zowaar 50. Om 9 uur werd er gelost en stormden de duiven van de hele afdeling 8 richting noorden. Omdat het een afdelingslossing is vliegt Twello ook tegen liefhebbers uit plaatsen die veel zuidelijker liggen. Zodra daar de eerste duiven arriveren, kan het rekenen beginnen: “hoe laat moet ik een duifje hebben om vroeg te zitten?”. Hoe er ook gerekend werd, de snelheden van “zuid” werden hier niet gehaald. Wel kwamen de duiven vlot naar huis maar voor een goed resultaat in de afdeling een beetje te laat.
In de club was Freek Wagenaar weer de grote man. Hij had het grootste aantal duiven ingekorfd, 17 st., en liet er geen twijfel over bestaan wie de duiven nog het beste in forme heeft. Evenals de afgelopen weken is er weer een walk-over: 9 duiven in de top 10. Stefan Jansen weet daar 1 duif (9e) tussen te klasseren. Jan Ketelaar (11e) komt in de buurt en de fam. Bolink (13e) kon ook geen stok in de spaken van Freek steken. Dan was er nog deelname van Rein Evers, die vanwege invallende rui al op voorhand wist dat hij er niet aan te pas zou komen, maar zijn duifjes meegaf om nog wat extra ervaring op te doen voor volgend jaar. Gezien de mooie omstandigheden een goede keuze.

Melun
Op Melun was er alleen deelname van Freek Wagenaar. Hij toog weer naar Zutphen om daar in te korven. Ook daar was de deelname inmiddels flink teruggelopen. Er werd afgepast gespeeld. Ook is het zo dat aan het einde van het seizoen wel duidelijk is welke duiven deze verdere afstanden goed aan kunnen en welke niet. Het heeft dan geen zin meer om de sprinters nog in te zetten. Freek had 20 duiven ingekorfd. Allemaal duiven die goed in de veren zaten en hadden laten zien uit het goede hout gesneden te zijn.
Ook nu weer vooraf de bekende berekeningen waar uit kwam dat er rond 15.30 uur geklokt zou moeten worden. Om precies 15.29 uur zagen ze in de verte een duifje als een speer richting hok duiken en 9 seconden later was deze geconstateerd. Dit moest een vroege duif zijn. Met tussenpozen van ong. 10 minuten arriveerden er duiven, het liep lekker door.
Toen ’s avonds de balans werd opgemaakt bleek Freek regionaal 1,2,3 en 4 te spelen. In vlieggebied Noord-Oost werd het 1 en 2 en in de gehele afdeling was het een keurige 4e plaats. De herinneringen aan seizoen 2019 zullen daarmee altijd goed blijven.

De liefhebbers maken zich op voor de grote rui die zijn intrede zal doen. De duiven moeten ook dan goed verzorgd worden omdat het nieuwe verenpak volgend jaar weer nodig is om vroeg te kunnen vliegen. Duivensporter ben je 365 dagen per jaar.  Ook worden er door p.v. Steeds Verder 5 zgn. Taartvluchten (najaarsvluchten) georganiseerd. Veel liefhebbers uit de wijde omgeving komen hier op af om hun late jonge duiven nog wat “mand-ervaring” op te laten doen. Uiteraard is er ook nog de officiële seizoenafsluiting middels de jaarlijkse BBQ en zijn er nog verkopingen en zal er weer veel vergaderd worden, ook landelijk, om het seizoen weer te evalueren en het (landelijke) beleid aan te passen en bij te schaven. En dan, voor je het weet, staat het nieuwe seizoen alweer voor de deur met voor iedereen nieuwe kansen.