Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 11-09-2019

DUIVENSPORT: Overrompeling Freek Wagenaar (deel 2)

TWELLO-Vorige week schreven we al over het naderende einde van duivenseizoen 2019. Met niet al te beste weersverwachtingen in het verschiet werd er nog maar mondjesmaat ingekorfd voor de vlucht vanuit Niergnies (300 km).  Gelukkig, of niet, kwam Freek Wagenaar met zijn hele ploeg jonge duiven (33 st.) opdraven. Daarmee leek het aantal deelnemende duiven nog een beetje de moeite waard.

Niergnies
Zo op het einde van het seizoen is bij de meeste duiven, en hun baasjes, de sjeu er wel af. Na een zwaar seizoen, vooral vanwege de soms extreme weersomstandigheden, zijn de meeste liefhebbers blij dat het weer voorbij is. Met het korter worden van de dagen vallen ook de duiven in de jaarlijkse grote rui waarbij alle veren verwisseld worden voor nieuwe. Ze komen als het ware in de winter-modus. Een aantal deelnemers heeft de oude duiven nog op een nestje zitten. Doordat de hormoonhuishouding dan is ingesteld op het grootbrengen van de jonkies wordt de rui als het ware uitgesteld, de natuur heeft het mooi geregeld. Anderen hebben in het begin van het seizoen de dagen kunstmatig korter gemaakt zodat de duiven later aan de zomer beginnen. Daardoor wordt de grote rui ook naar achteren geschoven en hebben de duiven op de laatste vluchten nog een strak verenpak. Vooral veel specialisten met de jonge duiven passen deze truc toe. Ook Freek Wagenaar bedient zich van deze tactiek. Volgende week is de laatste echte vlucht voor de jonge duiven vanuit Melun (470 km). Op dat soort vluchten, met die afstanden, kun je niet aan de start komen met volop ruiende duiven. Freek heeft dat prima voor elkaar. Om de duiven in het ritme te houden pakte hij afgelopen zaterdag de natourvlucht mee en dat heeft de concurrentie geweten. Pakte hij 2 weken terug, op ook een tussenvlucht, de eerste negen prijzen in de club, nu was het nog beter. Van de 22 prijzen die er te verdienen zijn pakt Freek er 20. Jan Ketelaar, plaats 11, en Stefan Jansen, plaats 17, weten deze machtige serie twee keer te onderbreken. Ook in het hogere spel tegen meer deelnemers scoort Freek geweldig. Zowel in de Kring Apeldoorn als Regio Noord-Oost is de zegepalm voor Freek met beide keren 30 van zijn 33 ingezette duiven in de prijzen. Hopelijk kunnen zijn duiven nog één week deze forme vasthouden om ook op de laatste vlucht nog een keer een mooie uitslag te maken. We wensen hem daarbij alvast veel succes.
Voor de overige leden is er de laatste vlucht van de natour, wederom vanuit Niergnies. Waarschijnlijk zal het aantal deelnemende duiven nog verder teruglopen maar daarna is het ook klaar.
Deze week geen overzicht van de top tien, die is bekend, op naar volgende week.