Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 04-09-2019

DUIVENSPORT: Einde seizoen in zicht

TWELLO-Afgelopen zaterdag stonden er wederom 2 vluchten gepland. De duiven voor de natour gingen naar Quievrain (263 km) en de jonge duiven werden al op donderdag ingemand voor hun voorlaatste officiële vlucht vanuit Sens (490 km). Dat dit de laatste loodjes van dit seizoen zijn is goed te merken aan de deelname. Zowel het aantal duiven als het aantal liefhebbers dat deelneemt, loopt snel terug.

Quievrain
De duiven in Quievrain konden al mooi vroeg gelost worden. Om 07.50 klonk het signaal en begonnen de 109 Twellose duiven, ingezet door 7 liefhebbers, aan hun thuisreis. De laatste weken zijn de weersomstandigheden zwaar voor de duiven. Warmte en oosten-zuidoosten wind zorgen voor moeilijke concoursen. Daar komt bij dat de duiven aan hun grote rui beginnen en dus vaak niet meer “zo glad als een paling” aan de start staan. Dit is verder niet zo erg maar de echte aerodynamica is er dan wel af. Vaak wordt op de laatste vluchten goed gekeken welke duiven juist nog wel strak in het pak zitten en wordt met deze deelgenomen. Dat verklaart het snel teruglopen van de aantallen duiven. Veel liefhebbers zijn na een lang seizoen wel klaar voor dit jaar en doen ook niet meer mee, wat dan weer de terugloop van het aantal deelnemers verklaart.
Rond kwart over 11 stond de eerste melding van Jan Ketelaar op de website te lezen. Hij draaide om 11.12 uur zijn eerste duif. Het duurde niet lang voordat ook Henry Oosterboer, Stefan Jansen en Bram Scherpenzeel hun eerste duif aanmeldden. Daarna was het wachten op Jan de Ruiter. Bij Jan kwam een aantal duiven tegelijk thuis maar door de aanwezigheid van enkele rondcirkelende roofvogels waren deze niet te porren om op de antenne te landen. Na een aantal grote en kleine ronden in de nabijheid van het hok landde de eerste duif dan eindelijk op de antenne en liet alsnog de hoogste snelheid van deze middag noteren. Alle 7 deelnemers stonden deze dag op de uitslag, mooier kan het niet.

Sens
Op de vlucht vanuit Sens werd in de club slechts door 1 liefhebber deelgenomen. Freek Wagenaar toog weer naar Zutphen om daar zijn jongen in te korven voor deze sectorale vlucht. Het seizoen voor de jonge duiven is ook zwaar geweest. Deze starten meestal begin juni, juist wanneer de zomer het hardst zijn best doet om ons van mooi weer te voorzien. Sommige liefhebbers hebben het spel met de jongen als hoofddoel, daar is Freek een voorbeeld van. De meeste liefhebbers willen hun jonge duiven opleiden voor hun vliegcarrière als oude duif. De laatste groep is niet zo prestatiegericht met de jongen bezig en besluit soms om na een aantal vluchten, wanneer ze denken dat er genoeg geleerd is, met dit spel te stoppen. Freek daarentegen haalt juist zijn voldoening uit de wat langere vluchten en doet daar vol overgave aan mee. Als enige deelnemers is Freek natuurlijk ook winnaar in de club. Kijken we verder dan zien we dat zijn eerste duiven redelijk achter elkaar thuiskomen maar dat er voor de echte top toch wat minuutjes te laat werd begonnen. Ook deze vlucht was weer een pittige vanwege de eerder genoemde omstandigheden: warmte en oosten-zuidoosten wind.

Top 10 Quievrain: 1,8,9. Jan de Ruiter, 2,3,7. Jan Ketelaar, 4. Henry Oosterboer, 5,10. Stefan Jansen, 6. Bram Scherpenzeel.