Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 28-08-2019

DUIVENSPORT: Overrompeling Freek Wagenaar

TWELLO-Onder zomerse omstandigheden werd afgelopen zaterdag de derde natourvlucht, ditmaal vanuit Bierges (197 km), vervlogen. Voor de jonge duiven was er dit weekend geen vlucht dus de liefhebbers hadden de mogelijkheid om hun junioren in te zetten op deze relatief korte vlucht.

Het weer
Vrijdagavond tijdens het inkorven waren de weersverwachtingen natuurlijk het gesprek van de dag, Het zou zaterdag snel heel warm worden en iedereen was het er dan ook over eens dat er zo vroeg als mogelijk gelost moest worden. Dit lossen van de duiven is echter geen sinecure. Er moet met vanalles-en-nog-wat rekening gehouden worden. Uiteraard is het van belang dat het weer in orde is. Dat gaat veel verder dan kijken of de zon schijnt of dat het droog is. Ook moeten er afspraken worden gemaakt met andere afdelingen die hetzelfde vlieggebied bestrijken, in dit geval dus vooral met Noord Nederland. Vanuit het IWB (Instituut Wedvlucht Begeleiding) worden adviezen gegeven die door de afdelingen opgevolgd (moeten) worden. Zij kijken b.v. ook naar inversies, de toestand waarbij de lucht naar boven niet steeds kouder wordt maar er sprake is van een omkering en in een bepaald gebied de lucht steeds warmer wordt. Dit kan een verstoorde oriëntatie van de duiven tot gevolg hebben. Sommige liefhebbers vinden dit flauwekul, anderen zijn er doodsbang voor.
In eerste instantie zouden de duiven vanaf 08.30 uur gelost worden maar het IWB kwam met het advies om te wachten vanwege een scherpe inversie. Het advies werd opgevolgd zodat er om 09.40 het sein tot lossen werd gegeven.

Bierges
Met een oostelijk windje en snel oplopende temperaturen was er sprake van een echte vlucht. Na precies 2,5 uur vliegen arriveerden bij Freek Wagenaar in Voorst de eerste duiven. Freek vliegt alleen met de jonge duiven welke hij jaarlijks krijgt van zijn compagnons Bram Scherpenzeel uit Twello en Gerard Veldmaat uit Wijchen, die de kweekduiven van Freek huisvest. Om de duiven in het ritme van een wekelijks vlucht te houden had hij zijn duiven ingekorfd. Deze duiven zitten prima in het ritme en dat was te merken zaterdag. In Voorst was er, in tegenstelling tot op veel andere plekken in het werkgebied van Steeds Verder, sprake van een waar bombardement van aankomende duiven. Freek klasseert maar liefst 20 duiven in de top 25. Het zal hem spijten dat er dit weekend geen aansprekende vlucht voor de junioren was. De overige 5 duifjes in de top 25 komen van Jan de Ruiter (2 x), Albert Hendriksen (1 x) en Jan Ketelaar (2 x), die dus allemaal een bijrol vertolken.
Volgende week is er weer een dubbel programma. De jongen vliegen een afdelingsvlucht vanuit Sens (490 km) en de natour-duiven gaan naar Quiervrain (265 km) voor hun eerste gezamenlijke lossing met vlieggebied Noord-West. Voor Freek is het te hopen dat hij de forme nog een paar weken kan vasthouden, dan kunnen er mooie dingen gebeuren.

Top 10 Bierges: 1,2,3,4,5,6,7,8,9. Freek Wagenaar, 10. Jan de Ruiter