Contactgegevens
p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello
contact@steedsverder.nl
TWELLO-Afgelopen vrijdag, ja u leest het goed, werd de wedvlucht voor jonge duiven vanuit Bierges (195 km) vervlogen. De Duivensportbond adviseerde de afdelingen om de vluchten een dag naar voren te halen. Dit omdat op vrijdag de kansen op een normaal concours het grootst waren voor het hele weekend. Ongeveer de helft van de afdelingen gaf gehoor aan dit advies en korfde op donderdagavond in. De andere helft besloot, of heeft in de reglementen staan, gewoon op zaterdag te vliegen wat achteraf ook bijzonder goed afliep. Het voorspellen van het weer blijkt dus na het tijdperk Pelleboer nog niet zo eenvoudig te zijn.
Bierges
Voor Bierges werd het mooie aantal van 225 duiven ingezet. Sommige liefhebbers stapten in, anderen hadden nog wat duiven op reserve en die werden ingezet. Om 07.45 uur werden de duiven gelost en al snel bleek dat er her en der toch stevige buien tot ontwikkeling kwamen. De duiven proberen dan de buien te ontwijken door er omheen te vliegen. Dit kost natuurlijk veel extra tijd en komt een vroege klassering niet ten goede. Overigens kan een gezonde, goed in de veren zittende, duif prima tegen een regenbuitje. Het laatste, goed in de veren zitten, is echter wel een dingetje. Ruiende duiven, en dat doen ze om deze tijd van het jaar, hebben geen compleet verenkleed en worden letterlijk en figuurlijk nat tot op het vel. Komen ze echt in hevige buien terecht dan kunnen ze zo nat en zwaar worden dat vliegen onmogelijk wordt. Meestal zoeken ze dan een plekje om later weer op weg te gaan. Om het ruien in deze tijd, korter wordende dagen, te ondervangen worden de duiven in het voorjaar verduisterd. Zo wordt de winter kunstmatig verlengd wat er voor zorgt dat ze de kleine pluimpjes gaan ruien. De slagpennen houden ze echter vast. Vanaf de langste dag, waarna door het korter worden van de dagen de pennenrui inzet, wordt er bijgelicht om zo de daglengte gelijk te houden aan 21 juni. Een deel van de liefhebbers past deze tactiek toe, anderen houden hun duiven meer natuurlijk maar zijn dan eigenlijk kansloos op de vluchten. Zij zien de wedstrijden met de junioren echter meer als opleiding voor hun latere vliegcarrière en vinden het prima dat ze wat later thuis komen.
Freek Wagenaar uit Voorst vliegt alleen met jonge duiven. Voor hem is dit spel dus de hoofdzaak. Freek is een ware kunstenaar en staat binnen Steeds Verder op eenzame hoogte. Ook in groter verband staat hij meer dan zijn mannetje met nationale en regionale kampioenschappen, kampioensduiven en zelfs een Olympiadeduif een paar jaar geleden.
Deze week stond er ook weer geen maat op zijn spel. Hij, en partner José Bekhuis die ook wat duifjes op haar naam heeft staan, presteren het om samen de eerste 23 prijzen te winnen. Later zou blijken dat Freek met zijn eerste duif ook de snelste is in de regio van bijna 2850 duiven. Na Albert Hendriksen is hij nu de tweede vertegenwoordiger van Steeds Verder die mooie reclame maakt voor de club. Op plaats 24 zien we de eerste duif van Jan Ketelaar. Met 15 prijsduiven mag hij zeker niet klagen maar graag had hij natuurlijk wat vroeger gezeten. Een mooie uitdaging voor de komende weken. De overige liefhebbers die een paar duifjes in de prijzen draaien zijn in volgorde van aankomst: Jan de Ruiter, Rein Evers, Albert Hendriksen, Cor Wenink en Ben Besselink. Meer dan een bijrol is voor hen niet weggelegd maar voor hen geldt veelal wat we eerder schreven: opleiden voor volgend jaar is het belangrijkst.
Volgende week beginnen ook de na-vluchten. Er wordt weer begonnen vanaf goed 100 km en jong en oud mogen tegen elkaar vliegen. De jonge duiven gaan voor hun eerste vlucht met 2 nachten mand en een afdelingslossing naar Niergnies (305 km). Allemaal weer nieuwe ervaringen en ontwikkelingen waarvan we volgende week weer verslag doen.
Top 10 Biergs: 1,2,3,4,5,6,7,9,10. Freek Wagenaar, 8. José Bekhuis.