Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 18-05-2022

Lastige eerste afdelingsvlucht
John Romein uitblinker

TWELLO-Afgelopen zaterdag stond de eerste vlucht voor de middenafstanden (midfond) op het programma van de Twellose duivensporters. Met prachtige weersomstandigheden in het verschiet werden er in Twello 351 duiven ingezet voor een vlucht van gemiddeld 367 km vanuit Morlincourt (Fr). Dit was tevens de eerste keer dit seizoen dat er sprake was van een gelijktijdige lossing van alle ingezette duiven in de afdeling Gelders Overijsselse Unie, dit waren er ruim 20.000.

Trek
Voor onervaren duiven is een gezamenlijke lossing een hachelijke onderneming. De duiven moeten vanaf 1 punt naar een groot gebied terugvliegen. Wordt er onderweg ergens een verkeerde afslag genomen dan kan dit er voor zorgen dat er kilometers moet worden omgevlogen. Veelal ligt het knelpunt voor de duiven uit onze regionen daar waar het Veluwemassief opduikt. Dan is het kiezen om óf linksom, richting IJsselmeer, of rechtsom, richting Apeldoorn, Deventer en verderop te gaan. De duiven vanuit Twello moeten uiteraard de afslag naar rechts nemen maar uit onderzoek is gebleken dat ze toch veelal de verkeerde afslag nemen. Dat komt enerzijds door de trek van de massa, in het noordwesten worden altijd meer duiven ingezet, anderzijds doordat duiven een natuurlijke afwijking blijken te hebben naar het westen. Door schade en schande worden de duiven wijs en de oudere rakkers laten zich niet foppen. Uiteraard is het ook een kwaliteit om een eigen plan te trekken en de goede afslag te nemen. Naar dat soort duiven is elke liefhebber op zoek.

Verloop
Vorige week schreven we al over John Romein. Hij zat steeds dicht bij de eerste prijs en afgelopen zaterdag was het dan zover. Zijn eerste duif, een eenjarige, had zeker de goede afslag genomen. Met een voorsprong van, omgerekend, 7 minuten slaat dit vrouwtje een flink gat met Steffan Willems die keurig tweede wordt. John moet zelf 10 minuten wachten, blijkbaar zat zijn eerste aankomst in een kopgroepje dat de uitslag van het grotere spelverband domineert, op zijn volgende drie duiven, die de plekken 3,4 en 5 pakken. Met ook nog plek 9 bezet hij 50% van de plaatsen in de top tien. Ook Jan de Ruiter zit er weer mooi bij. Jan had pech dat zijn constateersysteem niet feilloos werkte. Menige duif werd niet geconstateerd en moest nogmaals, handmatig, over de antenne gehaald worden. Door het trage verloop staan deze duiven nog wel op de uitslag maar missen ze de kopprijzen die ze verdienden. Jan Ketelaar die, nu de afstanden wat oplopen, nadrukkelijk naar voren komt en zal zeker tevreden zijn met de plaatsen 7 en 8. Steffan maakt het tiental vol.

Programma
Volgende week is er weer een vlucht uit Morlincourt. Daarna zullen ook de langere vluchten starten. Dit zijn de dagfondvluchten (500 – 700 km) en de marathonvluchten (+ 700 km). De marathonvluchten zijn verdeeld in ochtend- en middaglossingen. De benamingen geven het al aan: de duiven worden ’s ochtends of ’s middags gelost. Bij een vroege ochtendlossing kan een duif dezelfde dag nog thuis komen, bij een middaglossing moeten ze overnachten om de volgende dag het thuishonk te bereiken. Steeds Verder heeft een aantal echte specialisten op de laatste discipline. De komende weken moeten zij hun reputatie in groter verband waar zien te maken.

Top tien Morlincourt: 1,3,4,5,9. John Romein, 2,10. Steffan Willems, 6. Jan de Ruiter, 7,8. Jan Ketelaar.