Contactgegevens
p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello
contact@steedsverder.nl
TWELLO-Met het (bijna) aantikken van de 200 km. grens (Bierges 198 km) komt het duivenseizoen nu echt op gang. Naast de snelheidsspelers die wekelijks meedoen, komen nu ook de marathonspelers met hun duiven naar de club om die de nodige kilometers te laten maken. Uiteraard kunnen die niet tippen aan de ingevlogen rappe vogels maar dat is ook niet de doelstelling. Afgelopen zaterdag was een mooi moment om in te stappen.
Deelname
Naast de mannen van het snelle werk, is er bij Steeds Verder ook een vaste groep liefhebbers van de marathonvluchten. De kortere vluchten gebruiken zij om hun duiven te trainen voor het echte werk. Deze duiven hebben een lagere basissnelheid maar kunnen het veel langer, tot wel ruim1200 km., volhouden. Mede door een relatief grote deelname van deze groep stonden er afgelopen zaterdag bijna 400 duiven in concours. Doordat die lang niet allemaal in staat zijn om in de kop van de uitslag te vliegen kan dit een vertekend beeld geven voor de sprinters omdat een deel van de prijswinnende duiven dit te danken heeft aan deze deelname.
Winnaars
Uiteraard gaan de liefhebbers van de snelle vluchten de strijd met elkaar aan voor de overwinning. De wind blies voor het eerst dit seizoen uit westelijke richtingen. Geografisch gezien heeft de oostkant dan voordeel op de westkant, echter, zonder goede duiven zal het nooit lukken. In Epse waren het Steffan Willems en Hans Eckelboom die de 2 snelste duiven van de club klokten. Steffan en Hans zijn echte duivenliefhebbers die bijna altijd meedoen voor de eerste prijs. Dat was dit jaar nog niet gelukt maar ook nu blijkt “drie keer is scheepsrecht”. Ook John Romein laat zich weer goed van voren zien. John is bijna wekelijk nummer 2 of 3 dus die eerste overwinning van hem is ook een kwestie van tijd. John wordt bij de verzorging van zijn duiven bijgestaan door Henry Oosterboer die ook vanaf de hokken van John vliegt maar dat louter met jonge duiven doet. Henry levert dan aan het einde van het seizoen een mooie groep goed getrainde jonge duiven af waarmee John dan weer als oude duif gaat spelen. Een mooie samenwerking. Jan de Ruiter uit Teuge, dus eigenlijk ongunstig gelegen met westen wind, laat zien dat goede duiven in goede vorm altijd van voren kunnen vliegen. De drie genoemde liefhebbers hebben elk 3 duiven in de top 10. Deze wordt compleet gemaakt door Albert Hendriksen, die na 2 mooie overwinningen even een stapje terug doet maar met 10 van zijn 14 ingezette duiven een prima resultaat aflevert.
Programma
Daar waar veel deelnemers graag een meer geleidelijke opbouw hadden gezien, gaan de duiven met een sprong van ruim 160 km de Franse grens over om a.s. zaterdag in Morlincourt (366 km) gelost te worden. Vluchten van 300 – 480 km worden gerekend tot de zgn. midfondvluchten. Dit zijn mooie wedstrijden die met een uurtje of 4 á 7 aan vlieguren voor mooie concoursen kunnen zorgen. Zaak is het om de duiven in de week naar deze vluchten toe van voldoende brandstof te voorzien zodat ze deze afstanden met goed gevolg kunnen afleggen. Veel liefhebbers geven de duiven, naar ze zeggen, tegenwoordig zoveel voer als ze lusten. De duiven kunnen kiezen wat ze willen eten, de liefhebber rekent op het voedingsinstinct van de duif zelf. Vaak zien ze dan dat de duiven aan het begin van de week meer eiwitrijk voer tot zich nemen, om te herstellen van de voorgaande inspanning, om in de loop van de week meer te kiezen voor energierijke (koolhydraten) bestanddelen. Volgende week weten we weer welke liefhebber het deze week allemaal weer goed heeft aangepakt.
Top 10 Bierges: 1,2,8. Steffan Willems, 3,5,7. John Romein, 4,6,10. Jan de Ruiter, 9. Albert Hendriksen