Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

V24 Niergnies 13-06-2020

Duivensporters weer van start
Willems en Scherpenzeel uitblinkers

TWELLO-Na ongeveer zeven weken uitstel mochten de duivensporters van p.v. Steeds Verder hun duiven eind mei weer laten vliegen. Vanwege de beperkingen die opgelegd waren i.v.m. de corona-crisis waren dit in eerste instantie oefenvluchtjes, zonder uitslag, vanuit Nederland of Duitsland omdat België de grenzen dicht hield.

De eerste twee weken

In de lokalen worden de door de bond opgelegde protocollen strikt nageleefd. Dit houdt o.a. dat de kantine gesloten is, dat er maximaal 3 personen tegelijk aanwezig mogen zijn, dat de 1,5 mtr. onderlinge afstand toegepast wordt en dat er heel veel gedesinfecteerd moet worden. Voor aanvang van de vluchten is er een speciaal aangewezen afgevaardigde van de afdeling wezen checken of alles in orde was. Het bestuur was samen met enkele leden druk in de weer geweest om alles aan te passen. De afdeling houdt onaangekondigde steekproeven om te zien of de protocollen worden nageleefd. Is dit niet het geval dan vervalt het recht om in te korven.

Op zaterdag 23 mei vond de eerste trainingsvlucht plaats. De duiven werden meegegeven maar er werden geen klokken ingesteld dus er kon geen aankomstlijst gemaakt worden. Wel werden de duiven gemeld op de speciale meldpagina op www.steedsverder.nl. Hier worden de snelheden berekend en kan bekeken worden wie de vroegste duiven heeft.
Een week later werden de duiven in Sittard gelost. Nu was er een aantal liefhebbers dat wel de klok had laten instellen. Vanuit de bond was dit toegestaan echter mochten er geen uitslagen of kampioenspunten vervlogen worden. Dit maakte alles al weer een stuk leuker voor de deelnemers. Op beide vluchten bleek Steffan Willems de grote blikvanger met veel vroege duiven. Bram Scherpenzeel zat op het vinkentouw, was dit een voorteken?

Echte wedvluchten

Met het versoepelen van de diverse maatregelen mochten ook de duivensporters, nog steeds met toepassing van de strenge protocollen, weer wedstrijden organiseren. Veel veranderde er t.o.v. de laatste vlucht niet buiten dat er nu ook weer een puntentelling op de uitslag mocht worden losgelaten.

Op 6 juni werden de duiven gelost in de Franse plaats Etroengt (285 km). Omdat België nog steeds geen toestemming gaf om daar duiven te lossen, met de vrachtwagen dwars door België naar Frankrijk rijden mocht wel, werd er een flinke sprong in kilometers gemaakt. Vooral voor de onervaren jaarduiven was dit een flinke opgaaf. Grote uitblinkers waren Bram Scherpenzeel (1 en 2 en 4 x top 10), Steffan Willems, Jan Ketelaar en Stefan Jansen, allen 2 keer top 10. De duiven kwamen redelijk naar huis, echt in het ritme zaten ze nog niet.
Afgelopen zaterdag werd er gelost in Niergnies (306 km). Alle ingrediënten voor een mooie wedstrijd leken aanwezig. Het weer was al vroeg mooi, kalm windje in de rug en daarom een vroege lossing. Na verloop van tijd, toen de eerste duiven wellicht wat te lang uitbleven, werd er toch getwijfeld of alles wel hosanna was. Er zijn natuurlijk altijd factoren die de lossingsfunctionarissen niet kunnen zien of niet in de hand hebben. Het blijft gissen wat het is geweest maar de vlucht vanuit Niergnies gaat zeker niet de boeken in als een makkie. Over de hele dag kwamen de duiven thuis, soms wat verdwaasd, soms erg dorstig. Vaak is de oorzaak dan een meteorologische storing. De duiven kunnen zich niet goed oriënteren raken aan het zoeken en daardoor wat uit hun doen. In de avond en de volgende morgen kwamen de duiven echter nog goed na en mede door de flinke regenbuien hoeven ze geen dorst te lijden. Ze kunnen zich goed redden met wat de natuur te bieden heeft.
Vluchtwinnaar was ook deze keer Bram Scherpenzeel. Hij kreeg 1 mooie vroege duif maar moest ook toen veel te lang wachten op nummer 2. Jan de Ruiter had een vroege duif in Teuge en Jan Ketelaar krijgt er 2 tegelijk in Terwolde. Steffan Willems ziet er in anderhalve minuut 5 arriveren (allen top 10) en Albert Hendriksen sluit de eerste 10 af.

Tot nu toe hebben de duiven het nog niet echt makkelijk gehad. Volgende week staat de eerste midfondvlucht (middenafstand) op het programma. Vanwege de rijtijd wordt er dan op donderdag ingekorfd. Dit geeft de chauffeur en de begeleider wat meer tijd en rust om tijdig op de losplaats te arriveren en de duiven onderweg de verzorging te geven die ze nodig hebben. Vanaf dan wordt er ook weer gevlogen om de punten voor de landelijke kampioenschappen. Het begint er weer op te lijken.

Top 10 Etroeungt: 1,2,8,9. Bram Scherpenzeel, 3,5. Steffan Willems, 4,7. Jan Ketelaar, 5,10. Stefan Jansen
Top 10 Niergnies: 1. Bram Scherpenzeel, 2. Jan de Ruiter, 3,4. Jan Ketelaar, 5,6,7,8,9. Steffan Willems, 10. Albert Hendriksen