Contactgegevens
p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello
contact@steedsverder.nl
TWELLO-Opnieuw stonden er voor afgelopen weekend 2 vluchten gepland. De hele week werd er argwanend naar de weersvooruitzichten gekeken, dat zag er voor de zaterdag niet best uit. Vanuit de afdeling werd dan ook besloten om de vlucht voor de jonge duiven vanuit Peronne (340 km) op vrijdag te vervliegen. De duiven voor de natour werden wel gewoon op zaterdag gelost in Marche (B. 228 km)
Peronne
Opeens was daar het bericht dat de duiven al op vrijdag gelost zouden worden. Omdat het een afdelingsvlucht betrof zouden in eerste instantie de duiven officieel gemeld moeten worden. Hoe doe je dat als werkende duivenliefhebber die op vrijdagmorgen “gewoon” bij zijn baas wordt verwacht? Het afdelingsbestuur zag dit ook in en besloot deze verplichting toch in te trekken.
In Twello verschenen nog maar 92 duiven aan de start, ingekorfd door 5 liefhebbers. Door de aanwezigheid van een aantal Deventer liefhebbers die in Twello hun duiven aanleverden was het toch nog redelijk druk.
Alle ogen waren uiteraard weer gericht op Steffan Willems. De afgelopen weken stond er geen maat op zijn spel. Vroege duiven en flinke series kenmerkten zijn spel. Peronne was daarop geen uitzondering. Met 2 hele vroege duiven, w.s. wéér Teletekst, en de eerste 6 duiven in de club laat hij er geen twijfel over bestaan die momenteel de sterkste speler met de jonge duiven is. Freek Wagenaar biedt nog de meeste weerstand en denkt met nog 3 vluchten te gaan zeker niet aan opgeven, er kan snel iets veranderen. Jan de Ruiter en Henk Blankestijn pakken beide 1 prijsje.
Top 10 Peronne: 1,2,3,4,5,6,8,10. Steffan Willems, 7. Freek Wagenaar, 9. Jan de Ruiter
Marche
Voor de derde natourvlucht vanuit het Belgische Marche werden ook nog maar 104 duiven ingezet door 9 liefhebbers. Mede door de slechte weersverwachtingen had een aantal liefhebbers besloten om de duiven thuis te houden. De duiven beginnen rond deze tijd van het jaar met het wisselen van het verenpak (rui) en doordat er veren missen en nog niet volgroeid zijn is dit niet meer sluitend. Daardoor zijn ze in principe “lek” en kan de regen naar binnen dringen wat dan natuurlijk weer heel lastig is met het vliegen. Om dit tegen te gaan worden de duiven op de natour veelal op een nestje met eitjes of jonkies gespeeld. De natuur heeft het zo geregeld dat de hormoonhuishouding wordt aangepast aan het verzorgen van het nest. Daardoor houden de duiven hun veren vast en kunnen ze met een relatief glad pak vliegen.
Liefhebbers die dit blijkbaar goed in de vingers hebben zijn Jan de Ruiter en Albert Hendriksen. Zij gaven de eerste 2 vluchten de toon aan. Jan won beide vluchten maar Albert zat op het vinkentouw en sloeg zaterdag toe. In de stromende regen arriveerde zijn eerste duif, die met ruime voorsprong de overwinning pakte. Deze duif heeft vorig jaar bij Freek Wagenaar in Voorst gevlogen en is dit voorjaar overgewend naar de hokken in Twello Onder toeziend oog van Freek, die als supporter aanwezig was, liet Hendrik (Freek geeft alle duiven een naam) zien uit het goede hout gesneden te zijn. Tussen de eerste aankomsten zaten toch wel wat gaatjes wat volledig op het conto van de neerslaande regen komt. In het kielzog van Hendrik arriveerden bij Bram Scherpenzeel 2 duiven, gevolgd door Jan Ketelaar, Jan de Ruiter en John en Gerrit Nieuwenhuis.
Vermeldenswaard is nog dat Henri Oosterboer, die zich lopende het seizoen als lid aanmeldde en nu met een paar duifjes de natour speelt, zijn duifjes keurig naar huis krijgt en zelfs een prijsje pakt in de B-klasse.
Top 10 Marche Algemeen: 1,8,9. Albert Hendriksen, 2,3,10. Bram Scherpenzeel, 4. Jan Ketelaar, 5,6. Jan de Ruiter, 7. Comb. Nieuwenhuis
Top 8 Marche B-klasse: 1,2,3,5,8. Comb. Nieuwenhuis, 4. Hans Boveree, 6. Rein Evers, 7. Henri Oosterboer