Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 20-08-2014

Team Romein en Freek Wagenaar maken favorietenrol waar

TWELLO-Het afgelopen weekend stonden er wederom twee vluchten op het programma. De eerste vlucht voor de natour, jong en oud vliegen samen, werd vervlogen vanuit Boxtel. Dubbele winnaar werd hier Team Romein. De eerste vlucht met twee nachten mand voor de jonge duiven werd vervlogen vanuit het Belgische Chimay. Het verslag van Boxtel houdt u van ons tegoed.

Chimay
Nog ruim 8000 jonge duiven werden er door regio Noord van de Gelders Overijsselse Unie getransporteerd naar Chimay.  Zo'n 10.000 inwoners wonen hier in wat wel "de laars van Henegouwen" genoemd wordt, niet ver van de grens met Frankrijk. Zaterdagochtend 16 augustus, precies om 10.15 uur, begonnen deze junioren aan hun gezamenlijke thuisreis.
Daaronder 188 duiven van leden van p.v. "Steeds Verder" uit Twello. Voor Twello ligt Chimay op een afstand van omstreeks 272 kilometer. De jonge duiven waren al donderdagavond ingekorfd en via het overlaadcentrum in Wezep 's nachts op weg gegaan.  De chauffeurs en convoyeurs hebben dan ruimschoots de gelegenheid om naar Chimay te rijden, de wagens waterpas te zetten en de duiven van water en voer te voorzien. Voor de jonge duiven is twee nachten mand weer een nieuwe belevenis. Het verblijf met
25 veelal onbekende lotgenoten in een aluminiumtransportbox geeft al de nodige stress. Elke duif pikt van zich af om andere duiven op zekere afstand te houden en gelijktijdig moeten ze proberen te eten en te drinken. Bij goed weer kunnen de zijdeuren van de vrachtwagens op vrijdag geopend worden. Hierdoor is voer en water beter zichtbaar en kan er frisse lucht geademd worden. Van voortijdig ontsnappen kan geen sprake zijn, want alle manden zijn verzegeld. Het verblijf met duizenden duiven in een transportwagen levert veel warmte. Slimme duiven zoeken een rustig hoekje dicht bij de uitgang, doen niet mee aan zenuwslopende knokpartijen en zijn alert als er gevoerd wordt en drinken als de kans er is. Chimay was voor de jonge duiven dus een nieuwe ervaring. Wie zich tijdens het transport suf gevochten had, of niet gegeten of gedronken had, zou kansloos zijn voor een vroege klassering. Daarom is de eerste prijsvlucht met twee nachten mand extra spannend voor duif en liefhebber. Duiven die met één nacht mand goed gepresteerd hebben, vinden soms hun Waterloo bij twee nachten mand. De komende weken gaan de junioren Frankrijk in. Twee nachten mand is dan normaal en bovendien verzamelen zich dan de wagens van de totale GOU voor een massale lossing. Weer een extra uitdaging. In die zin was Chimay van afgelopen zaterdag een soort generale repetitie.

Vooraf werd er al gespeculeerd. Wie heeft zijn junioren verduisterd in april, mei en juni en wie licht er 's ochtends en 's avonds bij in juli en augustus? Wie heeft zijn duiven strak in het verenpak en wie korft er ruiende duiven?  Bij wie trainen de duiven al dan niet vrijwillig langdurig en met vuur en bij wie is de dagelijkse training bij huis "slappe hap"? Wie heeft zijn jonge duiven op een nestje en wie speelt ze op weduwschap?  Wie slaagt er in zijn duiven kerngezond te houden, ondanks de wekelijkse besmettingsdruk en stress van het vervoer naar de lossingsplaats?
Net als in elke sport is uitblinken een kwestie van talent, maar vooral van training en toewijding. In de duivensport geldt dit niet minder.

Het weer op zaterdag is in de duivensport erg belangrijk. Duiven hebben de zon nodig om zich te kunnen oriënteren. Voor jonge duiven is een strakblauwe lucht, "een koperen ploert" en oostenwind verre van ideaal.
Veel beter is stabiel weer met normale temperaturen, witte wolken tegen een blauwe achtergrond en wind van zee. Beter is helemaal geen wind. Ideaal was het weer afgelopen zaterdag beslist niet. Hoewel het overwegend droog was, vielen er verspreid voorkomende, lichte regenbuien.

Met overwegend kalme westelijke wind werd er zaterdag rekening gehouden met een minuutsnelheid van ongeveer 1500 meter.  Zeg maar 90 km. per uur. Rond 13.15 uur zouden de kopduiven kunnen arriveren. De liefhebbers zitten of staan dan bij het hok, hebben hun elektronisch kloksysteem ingeschakeld en de laptop onder handbereik. Sommige liefhebbers hebben contacten elders in den lande en dan is de telefoon ook een handig hulpmiddel om informatie te verzamelen. Anderen houden meldsites in de gaten en mailbox. Pure liefhebbers hebben maling aan computer en telefoon. Gewoon de lucht afspieden en wachten op de eerste duiven. Geen voorkennis, maar gewoon de adrenalinekick van de eerste duif. De ultieme belevenis is het van ver zien komen als een stipje van de eerste duif. Het liefst uit "de goeie hoek" en dan met samengeknepen vleugels in glijvlucht rechtstreeks op de klep. Als het dan ook nog de favoriet ("eerstgetekende") van de liefhebber is, dan kan de dag niet meer stuk.

Sommige liefhebbers wachten het liefst alleen op hun duiven. Ze zijn gefocust en geconcentreerd op de dingen die komen gaan en genieten in stilte of zijn juist voor een buitenstaander niet te genieten. Anderen houden van gezelligheid, delen de spanning van het wachten het liefst met anderen en zien de thuiskomst van de duiven als een sociaal gebeuren.
In Bussloo, vlak bij de plas, speelt Martin Geven al jarenlang de sterren van de hemel. Martin en Joke worden vaak in één adem genoemd, maar weinigen weten, dat Gerrit van Looyengoed al jarenlang een trouwe supporter is die vrijwel altijd al vroeg bij de hokken zit in Bussloo. 
Gerrit was tot 1998, toen de grote kampioen Henk Gerritsen uit Wenum Wiesel het slachtoffer werd van een laffe moord, diens hokverzorger, duivenvriend en rechterhand.
In Appen heeft Freek Wagenaar bij thuiskomst van de duiven steevast Rinie Vos als letter naast zich staan. Duivenvriendschap die al ruim een halve eeuw bestaat! Ook moeder Toos en levenspartner José zijn trouwe supporters in voor- en tegenspoed. Duivenvriend en compagnon Albert Hendriksen speelt ook een belangrijke rol, alleen zit Albert bij thuiskomst van de duiven met zijn Yvonne bij zijn eigen hok.  Zo beleeft iedere duivenhouder de sport op zijn of haar manier!

De winnende duif van Chimay viel in Appen. Om 13.19.32 realiseerde de eerstgetekende van Freek Wagenaar de winnende tijd. Een duif die het levenslicht zag in Twello bij "kweker" Albert Hendriksen. Dennis Koers uit Twello pakt het zilver en bewijst zich als groot talent voor de nabije toekomst met een prachtige serie vroege duiven. Het brons gaat naar Martin Geven, die in 2014 fantastisch blijft presteren. De top 10 wordt gecompleteerd door Jan Ketelaar uit Terwolde en door Werner van de Steeg, die de eer van de Worp met verve verdedigt.

Top 10:  1 en 4 Freek Wagenaar    2 en 6 Dennis Koers   3,7 en 8 Martin Geven   5 Jan Ketelaar   9 en 10 Werner van de Steeg

B-klasse:  1,2,3,4 en 6  Werner van de Steeg  5 en 7  Martijn Evers   8, 9 en 10  Albert Hendriksen