Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 28-05-2014

Groot Koerkamp en Romein wederom winnaars
Super gemotiveerde Flappie wint met voorsprong

TWELLO-Afgelopen zaterdag stonden er voor de Twellose duivensporters twee vluchten op het programma. Op donderdag vertrokken de eendagsfondduiven (500 – 700 km) richting het Franse Gien (560 km) en op vrijdag stond er voor de sprinters (vitesse) een vluchtje vanuit Chimay (270 km) gepland. De weersvooruitzichten waren vooraf een beetje twijfelachtig maar dit viel, hoewel er zaterdag wel sprake was van wat buien en nevel onderweg, mede door de sterke zuidenwind, achteraf allemaal mee.

Chimay

Om 10.50 uur werden de duiven in Chimay gelost. Gejaagd door de wind en met snelheden van ruim 100 km/u raasden de echte sprinters huiswaarts. Er waren in de club 309 duiven ingezet door 22 deelnemers. Alsof de duvel ermee speelt waren het op deze vlucht wederom Jan en Arno Gr. Koerkamp, de hoofdrolspelers van ons stukje van vorige week, die de overwinning binnenpikten. De heren blijken het lek boven te hebben want naast de overwinning speelden ze maar liefst 9 van de 11 ingezette duiven in de prijzen, een formidabel prijspercentage derhalve.
De winnende duif is, zoals zo vaak, een duif met een verhaal. Het beestje was vorig jaar verdwaald en kwam bij Jan en Arno binnengelopen. De eigenaar werd met behulp van het ringnummer achterhaald en het duifje bleek eigendom te zijn van Tije de Haan uit Heino. Tije is een liefhebber die geweldig kan uithalen op de vluchten en een aardige kerel bovendien. Toen bleek dat het duifje het bij Jan en Arno goed naar de zin had en niet meer terug wilde keren naar Heino schonk Tije het aan Jan en Arno.
Tot zover eigenlijk nog niets bijzonders, echter liet dit duivinnetje zich de afgelopen weken wel van haar verkeerde kant zien. Wanneer de duiven gevoerd werden was ze zo dominant aanwezig dat de anderen bijna geen mogelijkheid kregen om te eten of te drinken. Ze veegde letterlijk en figuurlijk de vloer met ze aan. Jan zag het enkele dagen aan en was eigenlijk wel klaar met haar. Om de overige duiven wat rust te geven werd het duifje, dat vanaf heden als Flappie door het leven gaat, ondergebracht in een leegstaand konijnenhok. De andere duiven konden nu rustig eten, drinken en in forme komen. Flappie raakte bovendien zo gemotiveerd door haar verbanning dat Jan en Arno door dit alles de uitslag van hun leven maakten. Waar we vorige week schreven dat het op hun hokken nog niet zo wilde vlotten, zijn ze ineens de te kloppen Combi.

Top 10 Algemeen: 1,6. Jan en Arno Gr. Koerkamp, 2,7. Martin Geven, 3. Dennis Koers, 4,5. Hillie en John Romein, 8. Jan de Ruiter, 9 Henk Blankestijn, 10 Albert Hendriksen

Top 10 B-klasse: 1. Albert Hendriksen, 2 Martijn Evers, 3,8,9. Hans Boveree, 4,6,7. Henk Boegborn, 5. Hennie Beumer, 10. Gerrit en John Nieuwenhuis

Vreemde vogels

Donderdag tijdens het inkorven voor Gien zagen we een aantal vreemde vogels in het clublokaal. Gien is een zgn. NPO-vlucht, vernoemd naar de naam van de duivenbond, de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. Dat houdt in dat alleen clubs die vooraf toestemming vragen bij diezelfde bond, het recht hebben om als inkorflokaal te fungeren. Daarvoor moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan die vooral gericht zijn op de veiligheid (lees: voorkomen van fraude) van het concours. Steeds Verder fungeert al jaren als Nationaal Inkorfcentrum (NIC) en regelmatig komen er op dit soort vluchten dan ook mensen vanuit andere plaatsen inkorven. Ditmaal was er een aantal liefhebbers uit Bathmen naar Twello gekomen om de duiven in te korven. Voor de club een teken dat de zaakjes goed voor elkaar zijn en wat “vreemd volk” in de tent geeft weer wat reuring.

Gien

Voor Gien waren door de leden van Steeds Verder 115 duiven ingekorfd door 13 deelnemers. Sommige liefhebbers doen deze discipline er bij, anderen richten zich volledig op dit soort vluchten. Zo zijn er die drie duifjes meegeven waar er ook zijn die er dertig inkorven. In de huidige duivensport, waar het woord SPECIALISATIE met hoofdletters geschreven wordt, is het bijna onmogelijk om nog aan alle disciplines deel te nemen, laat staan uit te blinken.
De duiven werden om 08.40 uur in vrijheid gesteld en zouden met gezwinde spoed richting huis vliegen. Zo rond een uurtje of 2 verschenen de eerste meldingen vanuit het zuiden van onze afdeling en stonden ook hier de liefhebbers op scherp.
De eerste duif viel, landde, bij John en Hillie Romein. Het was een prachtige vroege duif en na de overwinning van vorige week lijken ze aan de Terwoldseweg de smaak te pakken te hebben. De winnende duif is weer een halfzusje van het duifje dat vorige week de overwinning opeiste. Schreven we toen al niet dat die kweeklijnen wel eens “goud” zouden kunnen zijn? John wil zich in de toekomst ook meer en meer gaan richten op de vluchten van 500 tot misschien wel 800 km. Dit jaar is daartoe nog een overgangsjaar maar in de herfst zal bv. de hokindeling en het soort duiven worden aangepast aan het vliegen op deze prachtige vluchten. Deze overwinning is dus al een mooie aanzet daartoe en geeft aan dat de soort duiven die dit goed aankunnen al op de hokken aanwezig is. De duiven volgenden elkaar overigens in redelijk vlot tempo op en er kan dan ook gesproken worden van een geslaagde seizoenopening op de eendagsfond.

Top 10 Algemeen: 1,5,7,8. Hillie en John Romein, 2,4,6. Martin Geven, 3,9. Bram Scherpenzeel, 10. Henk Blankestijn

(de verre afstanden worden niet per klasse vervlogen!)