Contactgegevens
p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello
contact@steedsverder.nl
Vrijdag 18 maart werd het "vrijdagavondcafé" ingevuld met een forum.
Een goed idee van Hans en Rein, de initiatiefnemers. Natuurlijk ging ik er naar toe. Dommer zul je er niet van worden!
De forumleden waren fondcrack Herman Brinkman, de gedreven "specialist dagfond, marathon en jonge duiven" Aart Hup en de man van de wetenschap Tony Oranje. De bezoekers waren clubgenoten, maar ook een aantal geïnteresseerden uit de wijde omgeving. Onze eigen Bram Scherpenzeel leidde de avond in goede banen. Nadat de drie gasten zich kort hadden voorgesteld, konden er vragen afgevuurd worden. Aan vragen geen gebrek!
De letterlijke antwoorden van de forumleden vind ik niet zo interessant.
De teneur van de antwoorden wel. Je vormt je een beeld.
Herman Brinkman houdt niet van franje en dure poespas. "Less is more".
Het gaat bij hem om echte fondduiven, zacht van pluim en vroeg op de klep.
Gewoon goed voer, goed africhten en trainen en niet te veel rommelen met bijprodukten. Wel grit, mineralen en piksteen natuurlijk.
"De meeste liefhebbers maken het veel te ingewikkeld; beperk je tot hoofdzaken en hou het simpel", was zijn boodschap.
Herman gelooft niet in trainen in de vroege ochtend of late avond. "Ooit had ik vier nachtelijke aankomsten. Twee weken eerder vlogen die duiven, tegen hun gewoonte in, goed hun prijzen op de midfond. Die nachtelijke aankomsten hadden puur te maken met (top)vorm", aldus de leraar Duits.
Dik vier jaar geleden nam ik mijn vader mee naar de prijsuitreiking van de fondclub IJsselstreek. Arie van Roon, Jan Brinkman en Ernst Wagenaar waren leeftijdgenoten (1925/ 1926). Ze vonden elkaar en praatten over vroeger. Alledrie waren ze nog behoorlijk actief. Vader Ernst speelde die zaterdag met mij op de accordeon aan de deur bij binnenkomst. Zogenaamd vanwege het jubileum van de fondclub. Dat was een smoesje; vader moest als niet-duivenmelker iets te doen hebben!
Dat had ik afgesproken met Bep Mosterd. Pa genoot van het spelen met zijn zoon, van de zoute haring en van de complimenten van Hans Eijerkamp. Jan Brinkman had zelf nog duiven in Raalte en Arie hielp nog trouw op de hokken bij zoon Jos in Brummen. "Stil zitten is funest", zei vader op de terugweg.
Inmiddels is er het nodige veranderd. Vader Ernst stierf anderhalve maand later in het harnas. Herman Brinkman verhuisde zijn vader onlangs. Het duiventijdperk in Raalte is voorbij. Ook bij Arie beginnen de jaren te tellen. Ik moest onwillekeurig terugdenken aan die middag in Drempt bij "de IJsselhoeve".
Wat vliegt de tijd!
Aart Hup maakte indruk met zijn tomeloze inzet. Overnachtfond, dagfond en jonge duivenspel en dan meedoen voor de kampioenschappen! Elke koffiepauze in de slagerij vliegt Aart naar zijn duiven. Wat een tomeloze energie moet hij hebben.
Vooral op zondag krijgen de duiven van Aart allerlei bijprodukten. Aart wil zichzelf het gevoel geven dat hij er alles aan doet. Hij maakt een ongecompliceerde indruk en heeft de lachers op zijn hand. Net als Herman Brinkman ziet hij graag mooie ogen bij zijn duiven, maar koppelt hij bij net als Herman liefst goed maal goed. Volgens Aart lopen er in de wintermaanden veel ogenkeurders met een loep rond. In de zomermaanden moet je diezelfde ogenkeurders echter met een loep zoeken op de uitslagen.
Tony Oranje is de wetenschapper. Hij begeleidt o.a. Eijerkamp op medisch gebied. Drie weken kuren tegen paratyphus, hoorde ik hem zeggen. Enten tegen diezelfde kwaal heeft in zijn optiek geen meerwaarde. Het bijhalen van duiven op andere hokken is gevaarlijk. De duiven moeten minimaal drie weken in quarantaine. Iemand in de zaal meende te horen dat de bijgehaalde duiven meteen in de container
("kliko") moesten, maar dat was een misverstand!
Ik hoorde Tony ook zeggen, dat hij geen voorstander van kaas (melkprodukt) is. "Het is geen natuurlijke voedingsstof voor duiven".
"Eijerkamp is een bedrijf en ik benader de grootschaligheid als bio-industrie. Insleep van ziektekiemen moet je voorkomen en de werkwijze daarop afstemmen.
Het verstrekken van antibiotica is vergeleken bij een aantal jaren geleden enorm gereduceerd bij Eijerkamp. Het gaat om evenwicht en natuurlijke weerstand en dat bewerkstellig je niet met grote hoeveelheden medicijnen".
Tony vertelde dat hij een man van de wetenschap is, maar geen duivenmelker. "Als je gelooft in je eigen manier van verzorgen en je hebt succes, ga daar dan gewoon mee door".
Drie nuchtere forumleden. Herman houdt het simpel, Aart werkt er keihard voor en Tony laat zich leiden door de wetenschap. Dan vat ik het heel kort samen.
Ik ga de duivensport veel simpeler benaderen, nog harder werken en als de duiven echt iets mankeren bezoek ik de duivendokter. Eureka!
Freek