Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 14-08-2019

DUIVENSPORT: Jan Ketelaar en Freek Wagenaar razendsnel

TWELLO-Met de start van de natour, oud en jonge vliegen samen, komt het einde van het vliegseizoen in zicht. Nog een 5-tal weken spel en de klokken kunnen weer in de kast. Het weer blijft een dingetje dit seizoen. Er werd veel wind verwacht wat de kans op doorschietende duiven groot maakt. Vooral de onervaren jonge duiven kunnen dan het spoor volledig bijster raken. Veel liefhebbers waren dan ook voorzichtig met het inzetten van jonge duiven wat de totale deelname toch wel drukte.  Naast de natourvlucht was er nog een vlucht voor de vroege jongen. Daarvoor was vanuit de club weinig animo zodat daarvoor in Apeldoorn moest worden ingekorfd.

Heusden-Zolder
De duiven van de natour werden gelost in Heusden-Zolder (143 km). Met een stormachtige wind op de staart vlogen de duiven letterlijk en figuurlijk uit de startblokken. Voor de duiven is het zaak om goed koers te houden maar doordat duiven echte kuddedieren zijn lukt dat niet altijd. Voor ze er erg in hebben vliegen ze boven Zwolle of nog noordelijker. Als ze dan tot inkeer komen moeten ze pal tegen de wind in naar hun hokken terugkeren.
In Terwolde was het Jan Ketelaar die nota bene een jonge duif als eerste klokte. Hij was niet alleen in tijd maar met ruim 2037 mtr/min ook in snelheid de eerste duif. In Epse was het Steffan Willems die prima counterde: met 6 duiven in de top tien heeft hij de meeste kopduiven. Henry Oosterboer, Jan de Ruiter en Albert Hendriksen maken de top 10 vol. Dick van Dijk (sr) scoort een prima prijspercentage: hij mist een beetje de kop maar heeft 3 van zijn 4 gezette duifjes op papier. Met een kwartiertjes was een kwart van de ingezette duiven thuis maar voor sommige “doorschieters” lagen er toen nog wat uurtjes vliegen in het verschiet. ’s Avond met het uitlezen van de klokken waren echter de meeste duiven weer veilig op de hokken aanbeland.

Morlincourt
Voor de jonge duiven vlucht vanuit Morlincourt (367 km) werden slechts door 2 liefhebbers duiven ingezet. Freek Wagenaar en Henry Oosterboer togen naar Apeldoorn om hun duiven in te zetten. Morlincourt verliep voorspoedig. Doordat de afstand wat groter is hebben de duiven meer tijd om onderweg goed te navigeren. Door tijdig de richting te wijzigen komen ze uiteindelijk uit waar ze willen zijn: op eigen hok. Freek (20 mee) pakt de cluboverwinning, Henry (6 mee) wordt ook op deze vlucht keurig 4e

Top 10 Heusden-Zolder: 1. Jan Ketelaar, 2,3,5,7,9,10. Steffan Willems, 4. Henry Oosterboer, 6. Jan de Ruiter, 8. Albert Hendriksen

Top 7 Morlincourt: 1,2,3,5,6,7. Freek Wagenaar, 4. Henry Oosterboer