Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 07-09-2016

Spannend einde duivenseizoen


TWELLO-Zaterdagmorgen was het nog heel even wachten voordat de jonge duiven voor hun laatste vlucht dit seizoen gelost konden worden in Melun (462 km). Om 9 uur werden de deuren geopend en kon het rekenen beginnen. De duiven voor de natour in Moeskroen (260 km) moesten nog even geduld hebben maar om 11.30 uur waren ook daar de omstandigheden goed genoeg om te lossen. In de loop van de dag werd het ook in onze regionen steeds mooier weer dus niets stond twee mooie concoursen nog in de weg.

Moeskroen
Op de voorlaatste vlucht van seizoen 2016 werden in Twello nog 134 duiven ingekorfd. Gezien het verloop van de vluchten dit jaar nog een respectabel aantal. Grote favoriet was uiteraard John Romein. Deze week werd bekend dat hij w.s. Nederlands kampioen gaat worden op de midfond (300 – 500 km) met de aangewezen duiven. Dat wil zeggen dat hij voor elke vlucht de duiven moet aanwijzen die hij als eerste verwacht. De punten die deze duiven verdienen worden opgeteld en daaruit ontstaat het aangewezen kampioenschap. Verder lopen er tot het einde van het seizoen nog competities op alle niveaus dus John moet er nog even een weekje flink tegenaan. Zijn beste duif, Messi, is de laatste weken wat minder in vorm maar zijn plaats wordt moeiteloos ingenomen door een paar andere toppers. Deze week had John daarom weer 7 duiven in de top 10. Jan de Ruiter en Gerrit en John Nieuwenhuis (2x) maken de top tien compleet.

Top 10 Moeskroen: 1,2,4,7,8,9,10. John Romein, 3 Jan de Ruiter, 5,6. Comb. Nieuwenhuis
Top 10 B-klasse: 1,2,3,5,6,9,10. Comb Nieuwenhuis, 4,7. Berry Nijkamp, 8. Stefan Jansen

Melun
De laatste vlucht voor de jonge duiven was de Derby vanuit Melun. Diverse Nederlands afdelingen worden dan tegelijk gelost. Alle ogen waren uiteraard gericht op Freek Wagenaar die de laatste vluchten geweldig presteerde. De grote vraag was echter of de duiven na 2 weken zonder competitie nog goed in het ritme zaten. Door de enorme roofvogeloverlast is het voor Freek bijna ondoenlijk om de duiven dagelijks bij huis te laten vliegen. Daarom brengt hij ze een paar keer in de week zelf een stuk weg om te trainen. Bij thuiskomst knallen ze dan naar binnen en zijn dan meestal hun belagers te snel af. Doordat ze wekelijks een wedstrijd vliegen blijven ze dan prima in conditie. Nu was er echter 2 weken achter elkaar geen wedstrijd voor de jonge duiven geweest. Freek draaide in eigen club en kring prima maar in de grotere spelverbanden komt hij niet echt aan de kop. Zou het ritme dan toch doorbroken zijn of de conditie net niet goed genoeg?? Zaken om in de winter eens goed naar te kijken en misschien tot verbeterpunten te komen. De eindstanden zijn nog niet bekend maar ondanks de, relatief, wat mindere vlucht staat hij in alle klassenten hoog genoteerd en is het afwachten of de concurrentie wel net dat ene duifje op tijd had.
Een speciale vermelding verdient rein Evers die met 1 duifje in de strijd een fraaie 8e plaats pakt!

Top 10 Melun: 1,2,3,4,6,7,9. Freek Wagenaar, 5. Jan de Ruiter, 8. Rein Evers, 10. Jan Ketelaar