Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 25-05-2016

Kopduiven voor Jan Ketelaar
Messi van John Romein wint weer

TWELLO-De tweede wedstrijd uit de reeks middenafstand vluchten werd afgelopen zaterdag vervlogen vanuit Soissons, ongeveer 365 km van Twello gelegen. De weersvooruitzichten waren dit keer weer wat beter wat een aantal liefhebbers er toe aanzette om deze week weer mee te spelen. Door 18 verschillende liefhebbers werden 308 duiven voor de wedstrijd ingezet.

Om 09.00 uur werd het startschot gegeven en met een lekker windje in de rug stoven de ruim 20.000 duiven van Afd. 8 huiswaarts. Gerekend werd op een gemiddelde snelheid van ruim 100 km. per uur voor de eerste duiven dus vanaf 12 uur werd er post gevat bij de hokken om de duiven te ontvangen. Wanneer de snelheid zo hoog ligt is het voor de duiven zaak om het koppie er goed bij te houden en op tijd de remparachute uit te gooien. Veel duiven vliegen in koppels richting het noorden en letten zelf niet goed op, kuddedieren! Wanneer ze dan een heel eind te ver gevlogen zijn en opeens wakker schrikken moeten ze rechtsomkeert maken en tegen de wind in terug, twee keer tijdverlies dus en een goede klassering zit er niet meer in.

Bij Steeds Verder werd er de afgelopen weken een beetje stuivertjes gewisseld in de kop van het klassement. Afgelopen zaterdag was het John Romein die de orde weer herstelde door afgetekend te winnen en ook de derde plek voor zich op te eisen en dit met beide aangewezen (favoriete) duiven. Jan Ketelaar geeft goed partij en heeft met 4 duiven bij de eerste 7 de meeste kopduiven. Ook B-klasser Henk Boegborn zit er met 2 duiven in de top tien weer mooi bij. Jan. Gr. Koerkamp en Bram Scherpenzeel maken het tiental vol.

De winnende duif van John, niet voor niets “Messi” genaamd, is er weer één van uitzonderlijke kwaliteit. Al het hele seizoen speelt hij zich in de kop van de uitslagen, nu al 2 overwinngen, en staat in vrijwel alle (tussen)klassementen op de eerste plaats. Een duif die iedereen wel op zijn hok zou willen hebben.

Waar de duiven bij sommige liefhebbers “aan een touwtje” thuiskwamen waren er anderen waarbij vrijwel niet 1 duif het juiste spoor volgde. Dit heeft te maken met motivatie, kwaliteit en gezondheid. Sommige duiven hebben een klein verkoudheidje of zijn een beetje moe en dan wordt het moeilijk om heel precies te navigeren. Ondanks dit waren de meeste duiven ’s avonds met het uitlezen van de klokken weer op de hokken aanwezig en kan er weer worden toegewerkt naar de vluchten van volgende week. Dan staat er weer een korte (vitesse) vlucht op het programma en de eerste eendagfond vlucht. Dit zijn vluchten van 500 tot 700 km. waarbij het echt aankomt op kracht en uithoudingsvermogen. Onder normale omstandigheden moeten de duiven dan 7 uur of meer achtereen vliegen en een hoog tempo aanhouden. Hier komt het dan echt aan op de individuele duif en daarom worden dit soort vluchten steeds populairder omdat wind en ligging hierbij minder invloed hebben dan op de korte vluchten.

Top 10 Algemeen: 1,3. John Romein, 2,4,5,7. Jan Ketelaar, 6. Jan en Arno Gr. Koerkamp, 8,10 Henk Boegborn, 9. Bram Scherpenzeel

Top 10 B-klasse: 1,2. Henk Boegborn, 3. Albert Hendriksen, 4. Annet Jutten, 5,7. Berry Nijkamp, 6,8. Went v.d. Steeg, 9,10. Gerrit en John Nieuwenhuis