Klik hier om deze pagina af te drukken...!!
Print deze pagina

Henk Blankestijn triomfeert vanaf Strombeek

Enkele liefhebbers durfden het niet aan om in te korven voor de derde natourvlucht vanaf Strombeek. Beducht om verregende duiven thuis te krijgen, of ergo geen duiven thuis te krijgen. De echte "diehearts" waagden het erop, na grondige interpretatie van de weersvooruitzichten. Moed werd beloond afgelopen zaterdag, want de omstandigheden voor de duiven waren onverwacht gunstig. Zelfs de zon liet zich regelmatig zien en de kalme westenwind was de duiven zelfs ronduit gunstig gezind! 
Regio 2 van de Gelders Overijsselse Unie had Strombeek op het programma staan, waarvoor in Twello 298 duiven in concours gezet werden. Om een betere spreiding over de kringen Zutphen, Deventer, Apeldoorn en Zwolle te krijgen, was afgesproken om gezamenlijk te lossen met regio 1 (Veluwe). 
Reeds om 7.35 uur klapten de deuren van de vrachtwagens open en gingen er duizenden postduiven op weg naar hun hok. Voor Twello een afstand van om en nabij 192 kilometer. Op de kortste afstand van Steeds Verder woont Henk Blankestijn ter hoogte van de Kar. 
Om 09.38.38 toucheerde zijn jaarling duivin "286" de antenne van het elektronisch constateersysteem onder de valplank van zijn hok. 
Gedreven door de drang naar haar nest, met daarin aangepikte eitjes, was ze alle tegenstrevers te snel af. De gedreven Blankestijn, telg uit een echt duivennest in Amersfoort, kreeg de donkerkras-duivin van zijn vader, die zelf ook nog enthousiast met duiven speelt in de keistad. Bij een vroege aankomst is een liefhebber aanvankelijk in onzekerheid. Steeds Verder hanteert een eigen site, beheert door Albert Hendriksen, waar de leden hun vroegste duif kunnen melden. Ook leden van andere verenigingen hebben deze site ontdekt, waardoor de postduivenhouders een goed beeld krijgen over het verloop van de prijsvlucht. Zaterdag was daardoor al rond tien uur bekend dat Blankestijn zijn naaste belagers Freek Wagenaar, Hillie Romein en Joke en Martin Geven zou voor blijven! 

Anekdotes 
Zoals Henk Blankestijn zijn winnares kreeg van zijn vader, is de tweedeprijswinnaar ook een bijzonder verhaal. Ongeveer veertig jaren geleden kregen Chris en Adriaan Aalpoel hun eerste duiven van Freek Wagenaar en Jaap Hupkes. Tieners en plaatsgenoten uit Voorst onder elkaar. Veertig jaar na dato hebben de slagerszonen Aalpoel, boerenzoon Hupkes en "kolenboer" Wagenaar nog steeds postduiven. Afgelopen voorjaar verhuisde er na veertig jaar een jonge duif van Chris, die in Apeldoorn verdienstelijk met postduiven speelt, naar Gietelo. Deze jonge doffer pakt voor Freek afgelopen zaterdag het zilver. Het zijn zo maar anekdotes, die aangeven dat goeie duiven helemaal geen dure duiven hoeven te zijn. Zo vliegen er bij Steeds Verder veel meer duiven die door vriendschap en ruiling verkregen zijn of waar een anekdote aan verbonden is. 

Top 10 
Strombeek algemeen:
1,6 en 7. Henk Blankestijn 2,5 en 9. Freek Wagenaar 3 en 8. Hillie Romein 4 en 10. Joke en Martin Geven 
A-klasse: 1,4 en 5. Henk Blankestijn 2, 6, 8 en 9. Hillie Romein 3 en 7. Joke en Martin Geven 10. Jan Ketelaar 
B-klasse: 1,2,3,8 en 10. Freek Wagenaar 4,5 en 6. Maurits Bosgoed 7 en 9. Bram Scherpenzeel 
C-klasse: 1,2,4,5,7 en 8. Stefan Jansen 3. Teun Kruitbosch 6. Jan Aalpoel 9. Jan Hulsebos 10. Combinatie Nieuwenhuis 

Bij de foto: Henk Blankestijn, hier in gezelschap van dochter Emma tijdens het Vroege Vogels Ontbijt, heeft met zijn prachtige prestaties alle redenen tot lachen.

De winnende duivin van Henk Blankestijn maakte een snelheid van 1508.523 mtr. per minuut. Het concours stond ongeveer twintig minuten open, toen waren de 75 prijzen verdiend. 
Komende week staan er twee prijsvluchten gepland. Donderdagavond is het inkorven voor de laatste jonge duivenvlucht Mantes la Jolie (475 km). Vrijdagavond kan er ingekorfd worden aan de Stinzenlaan op het Holthuis voor Pommeroeul (258 km) Uiteraard houden we U van het verloop op de hoogte.