Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws18-08-2021

Mooie snelle wedvluchten
Dubbelslag Freek Wagenaar

TWELLO-Afgelopen zaterdag was een duivensportdag zoals iedere duivenliefhebber dat graag ziet. Het was mooi weer, er stonden 2 mooie vluchten op het programma en er kon tijdig worden gelost. De mix van oude en jonge duiven voor de natour stond in Budel (114 km) en de jonge duiven werden voor het eerst op donderdag ingezet voor een vlucht vanuit Dizy le Gros (326 km).

Budel
Voor Budel werden, mede door de goede weersvooruitzichten, door 16 deelnemers 389 duiven ingezet. Een prachtig aantal. Al om 8 uur werd het sein tot lossen gegeven. Mede door de richting van de wind zou het een snelle vlucht worden. Vanaf 9 uur werd door de deelnemers de lucht afgetuurd. Om 8 minuten over 9 arriveerde bij Freek Wagenaar in Voorst de vroegste en tevens snelste duif. Dit hoeft niet per definitie hetzelfde te zijn. De duiven worden geklasseerd op de gemiddelde snelheid die ze vliegen. Liefhebbers op de kortere afstanden moeten dus ook vroeger klokken dan de leden uit b.v. Terwolde.
De duiven volgden elkaar snel op en her en der bleven ze vanwege de geringe afstand, niet moe, en wind wat langer vliegen. Dit kan erg frustrerend zijn. De duiven zijn wel thuis maar het verlossende piepje van het kloksysteem heeft nog niet geklonken. Er zijn altijd excuses maar alleen het klokje telt.
Na de eerste duif van Freek, die ze weer prima thuis kreeg van deze voor hem tussenvlucht,  was de beurt aan Bram Scherpenzeel. Freek draait er tenslotte 6 in de top 10, Bram 2, Jan de Ruiter en Albert Hendriksen beide 1. Binnen 12 minuten was een kwart van de duiven thuis en waren de punten verdiend, een mooi soepel concours.
De uitslag doorlezend komen we een nieuwe naam tegen, die van Ladi Harezlak. Deze Brabander met Poolse roots, heeft zich afgelopen jaar in Terwolde gevestigd en pakt de duivensport vanaf deze zomer weer op. Met een leuk ploegje jonge duiven is hij aan het bouwen aan een stammetje duiven geschikt voor de marathon. Zijn marathon-soort kan natuurlijk niet op tegen de snelste sprinters van de club maar met op de valreep toch nog 5 duiven in de prijzen en de meesten ’s avonds weer thuis kan hij terugzien op een mooi debuut.

Dizy le Gros
Met het oplopen van de afstanden komt een keer het moment dat het niet meer haalbaar is om de losplaats van de duiven in de nacht van vrijdag op zaterdag te bereiken. Dan moet er dus een dag eerder ingekorfd worden. We spreken dan van een vlucht met 2 nachten mand. Voor de jonge duiven een nieuwe ervaring. Ze moeten eten en drinken in de mand, iets wat ze niet gewend zijn. Het eten zal nog wel gaan maar het drinken is vaak een dingetje omdat er, in tegenstelling tot in het hok, geen waterpot in de manden staat maar ze door tralies uit een goot moeten drinken. Veel liefhebbers bootsen thuis deze situatie na maar dan nog zijn er duiven die op zaterdag dorstig thuiskomen. Vaak weten ze het na 2 keer wel, kwestie van ervaring.
Freek Wagenaar maakt zijn favorietenrol meer dan waard met 8 duiven in de top tien. Steffan Willems geeft weer wat tegengas maar krijgt zijn duiven na een ziekte nog niet 100% aan de gang. Bijna alle duivenliefhebbers krijgen in een seizoen te maken met de zgn. jonge-duiven-ziekte. Het is een maag-darm probleem wat er bij de duiven flink in hakt. Het is een combinatie van virussen en bacteriën waar geen (goed) medicijn tegen beschikbaar is. De duiven goed verzorgen en vertroetelen is het enige dat helpt. Soms slaat het bij een individuele speler een jaartje over maar meestal ontloopt niemand de dans. Na deze infectie duurt het heel lang eer de duiven weer 100% fit zijn. Als het uitbreekt dan maar zo vroeg mogelijk zodat de duiven tijd hebben om voor de vluchten weer te herstellen. Uiterlijk lijken ze dan prima in orde maar inwendig moet eerst alles weer in evenwicht komen. Deelname aan de vluchten met niet-herstelde duiven kan tot zware verliezen lijden. Bij Steffan lijken de duiven gezond maar echt in vorm zijn ze nog niet.
Jan Ketelaar en Sven van Brummen draaien verderop in de uitslag weer een duifje maar zijn meer met de toekomst van hun hok bezig dan met het winnen van vroege prijzen.

Top 10 Budel: 1,3,6,8,9,10. Freek Wagenaar, 2,4. Bram Scherpenzeel, 5. Jan de Ruiter, 7. Albert Hendriksen
Top 10 Dizy le Gros: 1,2,3,4,5,6,9,10. Freek Wagenaar, 7,8. Steffan Willems