Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 11-08-2021

Laatste sprintvlucht jonge duiven
Freek Wagenaar dendert door

TWELLO-Met slechts 1 relatief korte vlucht op het programma was het voor de Twellose duivensporters snel klaar afgelopen zaterdag. De jonge duiven werden gelost in het Belgische Chimay (271 km) en met een zuidelijk windje op de staart waaiden de eerste duiven in hoog tempo naar de hokken. De duiven die door de wind hun doel voorbij schoten deden er wat langer over maar ’s avonds waren de hokken weer compleet

Door slechts 5 deelnemers werden 149 duiven ingezet. Geen aantallen om vrolijk van te worden maar de duivensport is nu eenmaal krimpende en de liefhebbers zijn zuinig op hun beestjes. Door de specialisten wordt door met “licht en donker” te spelen, de natuur in de luren gelegd. In het voorjaar worden de dagen ingekort en na de langste dag wordt kunstmatig deze daglengte aangehouden om de zomer te verlengen. Dit heeft allemaal invloed op het ruien van de duiven. Veel dieren, en ook planten, reageren op het langer en korter worden van de dagen. Bij vogels treedt met het korter worden van de dagen de grote rui in. De grote slagpennen in de vleugel worden 1 voor 1 gewisseld en met het wisselen van de 5e pen, een duif heeft er 10, begint ook de rui van de dekveertjes. Dat heeft tot gevolg dat de duiven niet meer helemaal glad zijn en dus met het vliegen meer weerstand ervaren. Ook heeft een regenbui nu veel meer invloed op de duif om dat de regen door de gaten in het pak kan binnendringen. Door de dagen te verlengen stopt niet de rui van de grote slagpennen maar wel van de dekveertjes. De duiven blijven langer in de veren en ook de hormoonhuishouding blijft op het peil van de zomer. De winterslaap wordt nog even uitgesteld.

Grote man was ook afgelopen zaterdag weer Freek Wagenaar uit Voorst. Zoals al meermaals geschreven speelt Freek alleen met de junioren, zijn hele seizoen en werkwijze is daar dus op afgestemd. Jaarlijks laat hij zien dat zijn aanpak de juiste is. Vanaf het begin van zijn seizoen, wanneer de jonge duiven door de kwekers Gerard, Sander en Bram bij hem afgeleverd worden, is hij met zijn duifjes in de weer. Sommigen krijgen vanwege gebeurtenissen en gedragingen een naam, anderen moeten het doen met hun ringnummer zoals de 145 of de 258.
Ook zaterdag speelde Freek weer 7 jonge duiven in de top 10 en pakte hij de kringoverwinning in het overkoepelende spel van meerdere verenigingen. Steffan Willems, die in de aanloop naar de vluchten wat problemen met de gezondheid van de junioren had, komt wat naar voren met 2 top 10 noteringen. Heel fraai was plek 9 voor Sven van Brummen die met niet-verduisterde en bijgelichte duiven speelt. Sven probeert een mooi ingespeeld koppeltje jonge duiven voor volgend jaar over te houden. Thuiskomen is dan eigenlijk al voldoende maar een mooie tijd-duif geeft dan toch veel voldoening.

Hiermee is de eerste cyclus van korte vluchten afgesloten. Komende week beginnen de langere vluchten waarvoor al op donderdag ingekorfd moet worden. Het aantal deelnemers en deelnemende duiven zal er niet door toenemen. Ook starten de laatste 5 vluchten waarvoor zowel oude als jonge duiven ingezet mogen worden, de zgn. natourvluchten. De jonge duiven spelers gaan nu hun ploegen splitsen om op beide disciplines mee te doen. De oude duiven en latere jongen kunnen de eerste weken niet op tegen de ingespeelde jonge duiven die volop in het wedstrijdritme zitten. Vergelijk het met wielrenners die uit de Tour de France komen, die winnen ook meestal de najaarsklassiekers omdat ze in conditie zijn en in het ritme zitten. Volgende week zullen we zien of deze theorie ook praktijk is geworden.

Top 10 Chimay: 1,2,3,4,6,7,8. Freek Wagenaar, 5,10. Steffan Willems, 9. Sven van Brummen