Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 28-04-2021

Pittig vluchtje vanuit Bierges
Steffan Willems blijft winnen

TWELLO-Voor afgelopen zaterdag stond de tweede wedvlucht van dit seizoen gepland. Deze werd vervlogen vanuit het Belgische Bierges, zo’n 196 km verwijderd vanaf Twello, hemelsbreed.

De weersvooruitzichten zijn de laatste weken erg stabiel. Koude nachten en noorden winden. Dus wordt er gewacht met lossen totdat de temperatuur enigszins gestegen is. Dat was ditmaal om 10.00 uur het geval. Omdat het een gezamenlijke lossing was van de Regio’s Noord-Oost en Noord-West gingen er ruim 14.500 duiven tegelijk los. Een gezamenlijke lossing, en dan ook nog met een vleugje “oost” in de wind betekent ook dat de duiven vanaf het begin goed scherp moeten zijn anders zitten ze zomaar aan de verkeerde kant van het Veluwe massief en wordt het een rondje sightseeing in Harderwijk, IJsselmuiden en Genemuiden. Vooral onervaren duiven hebben het altijd moeilijk op dit soort vluchten. Terugkeren richting Apeldoorn-Deventer gaat over de bossen altijd moeizaam. ’s Avonds waren er dan ook hier en daar nog wat lege plekken op de hokken maar zondagmorgen waren die, na weer een koude nacht, meest wel weer bezet.

Vorige week overrompelde Steffan Willems uit Epse de uitslag door de plekken 1 t/m 16 te bezetten. Verblind door dit geweld zagen we een keurige 100% score van Dick van Dijk (sr) over het hoofd. Evenzo een fraai klasseringspercentage van Jan de Ruiter.
Dat Steffan ook voor deze vlucht de gedoodverfde favoriet was zal niemand verbazen. Op de meldpagina bleef het lang stil en zakte de gemiddelde snelheid langzaamaan onder de 1200 mtr/min. Albert Hendriksen doorbrak de radiostilte vrijwel meteen gevolgd door Steffan. Inmiddels waren er ook duiven bij Bram Scherpenzeel en Jan de Ruiter geland. Vooral de laatste zal blij zijn met de landing van zijn duiven want rondvliegende duiven bleken bij hem en anderen voor de nodige zenuwen te zorgen. Bijna niets is hatelijker op een wedstrijddag dan dat de duiven wel thuis zijn maar het vertikken om te landen. Dit kan verschillen de oorzaken hebben, meestal is er sprake van een silhouet van een roofvogel ergens in de lucht.

De duiven arriveerden met tussenpozen zodat het met de mooie heldere lucht een genot was om ze één voor één te zien arriveren. Door deze tussenpozen is er ook bijna nooit sprake van een sterke overheersing van 1 of 2 hokken. Steffan en Jan de Ruiter zijn de enigen die ruim 50% van de duiven in de prijzen vliegen en in de top 10 zien we nu 4 namen.
Volgende week weer een stapje verder, hopelijk hebben de jaarduiven flink geleerd wanneer ze verkeerd gevlogen zijn en gaat het allemaal wat soepeler en sneller.

Top 10: 1,2,4,5,7,8. Steffan Willems, 3. Bram Scherpenzeel, 6,9. Albert Hendriksen, 10. Jan de Ruiter