Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

M28 Sezanne 11-07-2020

Terwolde geeft vliegles
Ketelaar en Boveree winnaars

Twello – De Twellose p.v. Steeds Verder heeft een uitgestrekt werkgebied, buiten de hele gemeente Voorst zijn er ook liefhebbers uit Deventer, Epse en Gorssel lid. Soms valt er iets op in de uitslagen dat wel leuk is om te vermelden. Dit keer kwamen de winnaars van de uitgestelde vlucht van vorige week én die van de vlucht van deze week beide uit Terwolde. Wetmatigheden zijn vrijwel niet te vinden maar het blijft een mooie toevalligheid.

Orléans
Vroeger had de losplaats Orléans een magische klank in de duivenwereld en ver daarbuiten. Als één van de laatste vluchten voor de jonge duiven was er altijd de nationale derby vanuit Orléans, officieel zelfs Orléans de Saran. Heel Nederland deed mee om te strijden voor eeuwige roem. Als je als duivenliefhebber met de jonge duiven Orléans had gewonnen of een prima uitslag realiseerde, dan was je iemand. Regelmatig stonden er dan 250.000 jonge duiven op het sein tot lossing te wachten, een vlucht die in de hele (duiven)wereld voor opwinding zorgde. Tegenwoordig zijn er vanwege diervriendelijkheid beperkingen opgelegd voor het spel met de jonge duiven. Daardoor is het voor midden- en noord Nederland niet meer mogelijk om vanuit Orléans te vliegen vanwege een te grote afstand.
Oude duiven mogen uiteraard nog wel deze afstanden vliegen al ligt de losplaats niet meer in Orléans zelf maar in het nabij gelegen Fay aux Loges. Een exotische naam maar zonder de uitstraling van een echte Orléans. Daarom spreken de duivenliefhebbers nog altijd koesterend over Orléans.
In Twello waren 67 duiven ingekorfd en na 4 nachten in de wagen gebivakkeerd te hebben vanwege het slechte weer konden die dan eindelijk op maandagmorgen om 7 uur worden gelost. Er stond een redelijk windje dus er werden mooie snelheden verwacht. Rond 10 voor 2 werd de eerste duif gemeld door Jan Ketelaar. Op deze belangrijke vluchten is het  normaal gesproken verplicht om de eerste duiven binnen een kwartier te melden i.v.m. de veiligheid van het concours. Bram Scherpenzeel klokte 5 minuten later en kreeg 3 duiven vlak achter elkaar. Ook vanuit Teuge (Jan de Ruiter) en vanaf de Worp (Werner vd Steeg) werden duiven gemeld. Comb. van Brummen, die alle vluchten speelt, deed vanaf de Molendwarsstraat een duit in het zakje. De duiven vielen relatief kort op elkaar en om half 3 waren de prijzen verdiend. Toch nog een mooi begin van het dagfondseizoen.

Sezanne
Afgelopen zaterdag was er de midfondvlucht vanuit Sezanne (427 km). Ook deze duiven werden om 7 uur mooi vroeg gelost, een teken dat het weer goed was. Er stond een kalm windje en vanuit Zeeland zou er een klein buienfront naar het oosten weg trekken. Mooie omstandigheden dus.
Het melden van de duiven op dit soort vluchten is geen verplichting maar wel leuk om het verloop van de vluchten te volgen. Sommige liefhebbers melden de duiven binnen een minuut na aankomst, anderen hebben de computer in huis staan en wachten totdat er meerdere duiven thuis zijn. Anderen zijn zo teleurgesteld door het resultaat dat ze helemaal niet melden, niet zoals het hoort maar wel begrijpelijk.
Jan de Ruiter en de Comb. van Brummen openden het bal, Jan Ketelaar en Comb. Nieuwenhuis volgden en plots stond daar een kei-vroege duif van Hans Boveree tussen. De meldlijst kan gesorteerd worden op de snelheid van de duif en een simpele klik op het gele knopje liet zien dat Hans deze middag met de hoogste eer ging strijken. Hans kende tot nu toe een seizoen met een wat ups en downs, net zoals vele anderen en net zoals het seizoen zelf eigenlijk. Een fraaie overwinning zoals deze geeft weer moed en inspiratie om er de komende tijd met frisse zin tegenaan te gaan.

Voor de duivenliefhebbers volgen er drukke tijden. De vluchten voor de jonge duiven en de marathonvluchten staan voor de komende weken op het programma. Dit naast de korte en africhtingsvluchten zorgt er voor dat de mensen van de diverse commissies soms wel 5 keer per week de gang naar de Stinzenlaan moeten maken. Gelukkig gaat alles, mede door het duidelijke beleid van het bestuur, in goed overleg en in goede harmonie.

Top 10 Fay aux Loges: 1. Jan Ketelaar, 2,3,4,7. Bram Scherpenzeel, 5,9. Comb. van Brummen, 6. Werner vd Steeg, 8,10. Jan de Ruiter

Top 10 Sezanne: 1,7. Hans Boveree, 2,9. Comb. van Brummen, 3,4. Jan de Ruiter, 5,8. Bram Scherpenzeel, 6,10. Jan Ketelaar