Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 21-08-2019

DUIVENSPORT: Wachten beloond

TWELLO-Afgelopen weekend zat het de duivensporters qua weersomstandigheden niet mee. De zaterdag was vlieg-technisch natuurlijk 1 groot drama. De zondag zou wat beter worden met het binnenstromen van beter weer vanuit het westen. Daarom werden de duiven zaterdag verplaatst naar een meer westelijk gelegen losplaats, in de hoop dat er zondag toch nog een vlucht zou kunnen plaatsvinden.

Er stonden 2 vluchten op het programma. Een op donderdag ingekorfde vlucht alleen voor de jonge duiven vanuit Nanteuil (418 km) en een natourvlucht vanuit Heusden-Zolder (143 km), wat dus uiteindelijk Meer (126 km) zou worden.

Nanteuil
Met het oog op de zeer slechte zaterdag werd besloten om in plaats van zaterdag deze duiven al op vrijdag te lossen. Door de duiven vanuit de clubs rechtstreeks naar het verzamelpunt te laten brengen i.p.v. deze bij elke club op te halen werd er veel tijd gewonnen en daarom was het mogelijk om een dag eerder te lossen.
Vanuit Twello was er slechts deelname van 3 liefhebbers. Specialisten Steffan Willems en Freek Wagenaar waren uiteraard van de partij. Maar ook Henry Oosterboer besloot met een paar duifjes deel te nemen. Samen togen ze naar Zutphen om daar in te korven. Met de wind op de staart werden er hoge snelheden gehaald. De duiven van de hele afdeling werden gelijktijdig gelost en dan is het mooi om te analyseren waar de snelste duiven zitten. Duiven vliegen een bepaalde route wat zeker niet altijd de kortste afstand is. Daarmee valt te verklaren dat westelijk van de Veluwe vaak de snelste duiven vallen. Zelfs met flink wat “west” in de wind gaan de duiven daar soms wel 100 mtr/min sneller dan elders in de afdeling. Dat was ook vrijdag het geval. Voor een mooie klassering in groot verband zijn de meeste deelnemers dan al uitgeschakeld. Op clubniveau was het Steffan die de winst pakte. Freek Wagenaar was de grootste prijzenpakker en Henry was heel blij dat hij ’s avond zijn 4 ingezette duifjes weer thuis had.

Meer
Ook op de zondag was het nog wachten geblazen. Om 14.40 uur was dan eindelijk het weer zo verbeterd dat het sein tot lossen kon worden gegeven. In Twello waren nog 192 duiven ingezet. Sommige liefhebbers kozen eieren voor hun geld en hielden de duiven thuis. Nadeel daarvan is dat de volgende vlucht de stap weer groter is maar met hopelijk wat betere omstandigheden hoeft dat geen probleem te zijn. Met dik 90 km/h was het een duif van Jan Ketelaar die in Terwolde als eerste aantikte. Jan heeft de duiven al het hele jaar goed in orde en speelt misschien wel het beste seizoen uit zijn carrière. In totaal heeft hij 5 duiven in de top 10 en laat daarmee aan duidelijkheid niets te wensen over.
Dat alle 9 deelnemers deze dag in de uitslag stonden was misschien wel het mooiste aan deze vlucht. Iets wat nog maar zelden gebeurt en het lange wachten zeker de moeite waard maakte.

Top 10 Nanteuil: 1,6. Steffan Willems, 2,3,4,5,7,8,9,10. Freek Wagenaar

Top 10 Meer: 1,4,5,9,10. Jan Ketelaar, 2,8. Jan de Ruiter, 3,6. Bram Scherpenzeel, 7. Hennie Beumer