Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 22-05-2019

Duivensport: Jan Ketelaar snelste

TWELLO-In tegenstelling tot wat veel duivensporters vooraf dachten kon er zaterdag gewoon een wedstrijd vervlogen worden. De laatste weken proberen de weerprofeten vooraf al roet in het eten te gooien maar de lossingscommissie heeft tot nu toe altijd nog een bevredigende oplossing weten te vinden.

In het vliegprogramma zit een opbouw die er toe leidt dat de duiven op een bepaald moment zo getraind zijn dat vluchten van 500 km. of meer geen probleem meer vormen. De laatste weken werd er respectievelijk van ong. 360 en 385 km gevlogen. De laatste keer was dat ook met 2 nachten mand. De duiven worden dan op donderdag ingekorfd om op zaterdagmorgen, als het weer meewerkt, gelost te worden.

De duiven werden dit keer gelost in Chalons en Champagne, een exotisch klinkende plaats in Noord-Frankrijk. Met 271 deelnemende duiven was dit weer iets minder dan vorige week mede doordat een aantal liefhebbers toch bang was dat er niet tijdig gelost kon worden en daarom een aantal duiven fris wilde houden voor volgende week.
De eerste melding kwam van een relatief grote afstand. Jan Ketelaar in Terwolde meldde als eerste een duif. Omdat er dichterbij nog geen meldingen bekend waren kon dit weleens een vroege duif zijn. Dit bleek later ook het geval, Jan bleek vluchtwinnaar te zijn. Jan is nog een ouderwetse duivenliefhebber. Daar waar veelal voor 1 onderdeel wordt gekozen, vliegt Jan nog het hele programma. Dit betekent dat hij meestal een flinke ploeg inkorft omdat ook de marathonduiven de nodige trainingskilometers moeten maken. In de loop van het seizoen worden deze duiven dan op hun eigen discipline ingezet.

In de top tien zien we 7 verschillende namen, een teken dat het een vlucht was met een mooie spreiding van de duiven. Naast de gekende namen als de Ruiter, Willems en Scherpenzeel, zien we nu ook debutant Henry Oosterboer staan. Henry scoort zijn eerste top tien notering. Hennie Beumer en Stefan Jansen, de winnaar van vorige week, maken het tiental vol.

Volgende week zijn er 2 vluchten, naast de gebruikelijk relatief korte vlucht wordt er ook met de dagfondvluchten  (500 – 750 km) begonnen. Dit zijn eerlijke vluchten waarbij de duiven het op eigen kracht moeten doen. Deze spelsoort wordt daarom ook steeds populairder.

Top tien Chalons en Champagne: 1,9. Jan Ketelaar,2,5. Jan de Ruiter, 3,6. Steffan Willems, 4. Henry Oosterboer, 7. Hennie Beumer, 8. Bram Scherpenzeel, 10. Stefan Jansen