Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 15-05-2019

Duivensport: Goud voor Stefan Jansen

TWELLO-Vanwege een regenfront in België konden de duiven pas om 11.45 uur aan hun terugreis vanuit Morlincourt (365 km) beginnen. De wind op kop zorgde er verder voor dat het een echte wedstrijd werd met een verdiende winnaar.

Vrijdagavond werd het inkorven een uur vervroegd omdat het anders logistiek niet mogelijk is om tijdig op de losplaats aanwezig te zijn. Ook daar wordt nog weer de nodige tijd gevraagd om het protocol te volgen. Zo moeten de wagens precies waterpas gesteld worden. Dit is nodig om de duiven via lange drinkgoten van water te voorzien. Ook moeten de duiven de tijd krijgen om te drinken en om tot rust te komen. Tóch klaagden sommige liefhebbers dat de duiven dorstig waren bij thuiskomst maar dit is vaak zo met relatief late lossingen. De duiven drinken ’s morgens nog eens goed en worden na een aantal uren gelost. Op het tijdstip van lossing zouden ze anders misschien voor de 2e keer drinken maar dat schiet er dan bij in. Na een paar flinke teugen uit de goed gevulde waterbak thuis zijn ze weer snel hersteld.

Er werden 293 duiven ingekorfd. Dit is iets minder dan de laatste weken maar b.v. jongeling Steffan Willems had zijn gehele ploeg thuis gelaten vanwege examenverplichtingen. Hij maakte de juiste keuze door voor zijn maatschappelijke carrière te kiezen en de duiven een weekje rust te geven.
Zaterdagmorgen was het wachten geblazen. Gelukkig gaf de lossingscommissie al vroeg aan dat er zeker niet voor 11 uur gelost kon worden. Dat geeft rust. Om 11.45 uur was het regenfront dus verdwenen en begonnen de duiven aan hun thuisreis. Het werd een pittig vluchtje. Vooraf werd de mogelijke snelheid door de insiders ingeschat op 70 km/h. Dit bleek bijna in de roos te zijn. De eerste duif van Stefan Jansen tikte net de 70 niet aan maar was snel genoeg om alle concurrenten voor te blijven. Eerder schreven we al dat Stefan er telkens mooi bij zat. Een aantal jaren geleden verhuisde hij met zijn gezin naar de Oude Binnenweg alwaar hij weer een hokje met bruikbare duiven aan het opbouwen is, hij lijkt op de goede weg te zitten. Met een drukke baan, een jong gezin én een bestuursfunctie bij de club komt deze winst terecht bij iemand die het zeker verdient. Tegenwoordig lezen we over hokken die honderden duiven inkorven, verzorgers in dienst hebben en hun toppers voor miljoenen verkopen. Dan is zo’n overwinning van een gewone jongen een verademing. Dit is precies hoe de meeste mensen de sport beleven: pure hobby waarbij andere zaken in het leven voorrang hebben.

Top 10 Morlincourt: 1. Stefan Jansen, 2,4,6. Jan Ketelaar, 3,9. Jan de Ruiter, 5 Gerrit en John Nieuwenhuis, 7. Werner v.d. Steeg, 8,10. Bram Scherpenzeel