Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 08-05-2019

Duivensport: Annet Jutten winnares

TWELLO-Afgelopen week werden de duiven gelost in het Belgische Quievrain (264 km). Quievrain is in de duivensport een losplaats met allure en historie omdat daar wekelijks heel veel Belgische snelheidsvluchten gelost worden. Het draait dan vaak om vluchtje van minder dan 100 km waarvoor speciale snelle duiven gefokt worden. Deze duiven kunnen deze 100 km met de hoogst mogelijke snelheid afleggen, als ze verder moeten is het tankje voortijdig leeg.

In Twello waren ondanks de slechte weersvooruitzichten toch ruim 325 duiven aan de start gebracht. De lossingscommissie had de schone, maar moeilijke taak om weer tussen de buien en de andere lossingen door te manoeuvreren. Achteraf is het makkelijk praten maar ook deze week lukte dat prima. Hoewel het in onze contreien regende, hagelde en stormde, hadden de duiven een goed vertrek en eenmaal goed op koers kan er dan op zo’n relatief kort vluchtje niet veel meer mis gaan. Tijdens het uitlezen van de klokken waren de meeste duiven dan ook weer terug op de basis.

Elke vlucht heeft uiteraard een winnaar. Meestal is dat dan een gewone overwinning, soms zit er een leuk verhaal aan vast. Dat is voor uw verslaggever natuurlijk het leukst. Aan de winnende duif van deze week zit inderdaad een verhaal. John Nieuwenhuis en Annet Jutten spelen al jarenlang met de duiven. Via diverse adressen kwamen ze te wonen aan het Molenveld, in het huis waar de voormalige duivensportlegende Herman Amerongen woonde. Herman was een doorsnee liefhebber die echter als vrijwilliger bijna onmisbaar was voor de club. Alle werkzaamheden die er in een club gedaan moeten worden heeft Herman ooit gedaan. Nu wonen John en Annet dus op deze plek. In eerste instantie wilde het nog niet zo vlotten op de vluchten maar het gaat telkens weer wat beter. Een aantal jaren geleden besloot Rob Wassink, ook woonachtig aan het Molenveld, zijn duivenklok in de wilgen te hangen. John en Annet namen een aantal duiven van Rob over. Rob is uiteraard nog steeds geïnteresseerd en komt regelmatig even kijken als de duiven arriveren. Deze zaterdag was wel heel speciaal: Rob was op visite en een duif door hem gefokt, wint voor Annet de eerste prijs. Kan het mooier? Deze overwinning komt ook weer terecht bij mensen die veel voor de club doen en bij veel verengingszaken betrokken zijn, blijkbaar zit dat in de fundering van het bewuste huisje aan het Molenveld. De cirkel was deze zaterdag dus helemaal rond.

Top 10 Quievrain: 1. Annet Jutten, 2. Hennie Beumer, 3,7. Steffan Willems, 4,5,8,9. Jan de Ruiter, 6,10. Comb. Van Brummen,