Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 01-05-2019

Duivensport: Steffan Willems ongenaakbaar

TWELLO-Afgelopen zaterdag, Koningsdag, werd de 3e vlucht van dit seizoen vervlogen. Met de 2 oefenvluchten erbij zijn de duivenliefhebbers dus alweer 5 weken onderweg. De weersvooruitzichten waren geen 100% maar doordat er een flinke wind achter zou zitten hadden de duiven aan een paar uurtjes goed vliegweer genoeg om thuis te komen.

In de ochtend was het met het weer overal nog kommer en kwel. Rond het middaguur knapte dat flink op maar dan zijn er afspraken welk gedeelte van Nederland als eerst mag lossen. In hoofdlijnen komt het er op neer dat de verste afstanden altijd voorrang krijgen. Staan b.v. Friesland en Gelderland op 1 plek dan gaan de Friezen voor omdat zij de grootste afstand hebben. Ook wordt er nog weer rekening gehouden met het arriveren van duiven op plaatsen waar de Gelderse duiven over komen. Dit om het meetrekken van deze duiven te voorkomen. Het is soms, vooral als het weer wat minder is, een hele puzzel voor de lossingscommissies om alles in goede banen te leiden, maar om tien voor één klonk het sein tot lossen.

Na enkele weken met een oostenwindje was er nu sprake van een flinke zuidwestelijke wind. Dan zijn de kaarten meteen anders geschud. De duiven worden naar het oosten gedrukt en vanwege de hoge snelheden moeten ze goed het koppie erbij houden om de koers naar huis vast te houden. Om een indicatie te geven: de winnende duif legde het traject van, voor hem, ruim 217 km af in minder dan 2 uur. Met ruim 110 km/h snelden twee jaarling doffers van Steffan Willems en opa Hans Eckelboom richting Epse. Binnen 4 seconden werden ze beide geklokt wat plaats 1 én 2 betekende. Steffan had toch een hele goede dag want niet alleen plaats 1 en 2 waren voor hem maar ook nog 3, 4 en 5. Met 8 duiven in de top tien laten ze zien met wie er de komende weken rekening dient te worden gehouden. Stefan Jansen zit er na zijn verhuizing ook wekelijks goed bij. Nu is plaats 6 zijn deel. Op plaats 9 zien we Bram Scherpenzeel, de dagfond-specialist heeft 3 mooie “tijd-duiven”.

Opvallend is dit seizoen de opmars van nieuweling Henry Oosterboer. Vorig jaar op het einde van het seizoen begonnen en nu bijna wekelijks sterk spel. Ook deze keer zit hij nog net niet in de top tien maar met 6 prijsduiven van 8 ingezette duiven scoort hij met afstand het hoogste prijspercentage. Natuurlijk ben je kwetsbaar wanneer je met relatief zo weinig duiven speelt maar de eerste weken geven deze enthousiasteling, geweldig gesteund door zijn partner, de bevestiging dat hij op de goede weg is.

Top 10 Isnes: 1,2,3,4,5,7,8,10 Steffan Willems, 6. Stefan Jansen, 9. Bram Scherpenzeel