Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 16-05-2018

Mooie come-back Henk Blankestijn

TWELLO-Vanwege de vogelgriepperikelen is het programma voor de duivensporters wat aangepast. Uit solidariteit met de getroffen gebieden, waar de duiven pas een paar weken buiten mogen vliegen, is het snelheidsprogramma wat uitgerekt. Daarom werden de duiven dit keer gelost in Chimay, met een afstand van ongeveer 270 km nog nét in België gelegen.

De duiven werden om 8.15 uur onder prima weersomstandigheden gelost. Er stond een zacht windje uit oostelijke richtingen. Daar waar in het verleden een oostelijke wind een uitzondering was lijkt dit nu steeds vaker voor te komen. Met oostelijke winden zijn de wedstrijden altijd wat zwaarder omdat het drogere lucht betreft en omdat het dan vaak heel helder in de lucht is zonder de zo gewenste schapenwolkjes.

Zoals altijd werd er gerekend om een indicatie te krijgen van de aankomsttijden. Doordat er zo vroeg gelost werd, en de afstand nog relatief kort door bovengenoemde oorzaak, was er weinig referentiemateriaal van andere afdelingen. Dan maar gewoon de stoel in de zon en wachten op de eerste duif. Zoals heel vaak was het weer Henk Blankestijn die op de kortste afstand als eerste een duif meldde. De snelheid was ruim boven verwachting en er werd gehoopt op een knalvroege duif. Deze hoop werd waarheid. Achteraf bleek Henk’s duif een voorsprong te hebben van ongeveer 10 minuten. Doordat niet iedereen de duiven meteen meldt, wat jammer is voor de spanning, kon er natuurlijk nog sprake zijn van een verrassing. Die kwam er echter niet. Met overmacht won de 7-jarige duivin van Henk het concours.

Aan dit hele verhaal gaat nog wat vooraf. Henk besloot een aantal jaren terug om tijdelijk met de sport te stoppen. Werk en gezin slokten veel tijd op en als Henk met de duiven speelt wil hij winnen. Zijn beste duiven werden tijdelijk bij John Romein gestald om ze later evt. weer terug te halen. Dit seizoen zou Henk met de jonge duiven starten dus werden zijn duiven teruggehaald om er jongen van te fokken. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon en op het laatste nippertje, er moest zelfs een klok worden geleend, besloot Henk toch met een klein aantal oude duiven te her-starten. De 11-272 doet het momenteel het beste met al een 3e en nu dus een 1e prijs in de club en hoge noteringen in de grotere verbanden. Henk laat zien dat het met een klein aantal duiven goed mogelijk is om de grote jongen partij te bieden. Natuurlijk is Henk ook blij met de prima verzorging die de duiven bij John hebben gehad want het is heel moeilijk om duiven die 2 jaar hebben stilgelegen weer op de rit te krijgen.

Top 10 Algemeen: 1. Henk Blankestijn, 2,8. John Romein, 3. Bram Scherpenzeel, 4. Jan Ketelaar, 5,6,7. Jan de Ruiter, 9. Rein Evers, 10 Steffan Willems
Top 10 B-Klasse: 1,3. Rein Evers, 2. Frits en Sven van Brummen, 4. Annet Jutten, 5,9. Gerrit en John Nieuwenhuis, 6,10. Hans Boveree, 7. Cor Wenink, 8. Werner v.d. Steeg