Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 09-05-2018

Pittig vluchtje uit Marche
Jan de Ruiter maakt faam waar


TWELLO-Ook afgelopen zaterdag waren de weergoden de Twellose duivenliefhebbers goed gezind. Bijna wekelijks is er sprake van ander weer maar slecht is het tot nu toe nog niet geweest. De duiven van Steeds Verder stonden ditmaal in het Belgische Marche, hemelsbreed ongeveer 225 km. van Twello gelegen. De lucht was stralend blauw en er stond een licht briesje uit noordoostelijke richtingen. Dat zorgt altijd voor pittige maar eerlijke concoursen.

Vrijdagavond werden door 18 liefhebbers 395 duiven ingekorfd voor alweer de vierde vlucht. De afstanden worden groter en daardoor de vluchten selectiever. Een aantal liefhebbers doet echter alleen mee om de duiven voor te bereiden op het verdere seizoen. Dit zijn de liefhebbers die de marathonvluchten spelen met een totaal ander soort duiven dan de mensen die zich bezighouden met de daagse vluchten. Om de lange afstand vliegers goed voorbereid aan de start te krijgen moeten ze vooraf de nodige kilometers maken. Vergelijk het met iemand die de marathon wil gaan lopen of mee wil doen aan de Nijmeegse 4-daagse, zonder training geen resultaat.

Om 9 uur werden de duiven gelost voor een vlucht van ongeveer 3 uurtjes. De strak blauwe lucht en de wind zorgen voor een selectieve wedstrijd. Sommige duiven, dit is soort gebonden, houden er nu eenmaal meer van dan anderen. Vooraf werden er al bespiegelingen gemaakt over het verloop. De naam van Jan de Ruiter uit Teuge viel meermaals. Jan bezit duiven die bovengenoemde omstandigheden niet schuwen en zijn relatieve westelijke ligging geeft ook een minimaal voordeel. Met overwegend westelijke winden is dit laatste dus meestal een klein nadeel.

Om 4 minuten over 12 landde, als op afspraak, de eerste duif in Teuge, niet veel later gevolgd door een duif in Epse bij Steffan Willems. De mannen uit Terwolde, Hans Boveree en Jan Ketelaar, sluiten meteen aan gevolgd door John Romein. Het regent geen duiven maar het verloop is regelmatig. Jan de Ruiter en John Romein klasseren beide 3 duiven in de top tien. John scoort met ruim 50% prijs het hoogste percentage, iets waar verder niemand bij in de buurt komt.
Volgende week weer een stapje verder en langzaamaan komen we bij de eerste dagfondvlucht van ruim 500 km.

Top 10 Algemeen: 1,9,10. Jan de Ruiter, 2,7. Steffan Willems, 3. Hans Boveree, 4. Jan Ketelaar, 5,6,8. John Romein
Top 10 B-klasse: 1,9. Hans Boveree, 2. Frits en Sven v. Brummen, 3. Rein Evers, 4. Gerrit en John Nieuwenhuis, 5. Annet Jutten, 6,10. Dick van Dijk (sr), 7. Henk Blankestijn, 8. Cor Wenink