Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 22-06-2016

Comb. van Brummen wint Chateaudun

TWELLO-Vorige week werd de dagfondvlucht (500- 750 km) vanuit Chateaudun verplaatst van zaterdag naar zondag omdat het weer in Midden- en Noord-Frankrijk niet geschikt was om de duiven te lossen. Zondagmorgen waren de omstandigheden veel beter en konden de duiven om kwart voor negen aan de thuisreis van gemiddeld 572 km beginnen.

De dagfond is een speciale discipline binnen de duivensport. Buiten speciaal voor deze afstanden gefokte duiven is er een speciale verzorging nodig. De korte dagfondvluchten kunnen nog wel gespeeld worden met de snelle duiven maar vaak moeten die dan zo diep gaan dat ze weken nodig hebben om van de inspanningen te bekomen. De dagfond is eigenlijk een lange sprint van 6 of meer uren vliegen. Buiten dat de duiven het zo lang moeten kunnen volhouden is het handhaven van een hoge gemiddelde snelheid natuurlijk ook van belang om zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen. Ideaal is het wanneer een liefhebber zich helemaal toelegt op dit onderdeel of wanneer hij over een afdeling in het hok beschikt speciaal voor deze vluchten. Dit heeft alleen maar voordelen in het verzorgen van deze duiven na een vlucht en in voorbereiding naar de volgende vlucht. Het voedingspatroon en de arbeid/rust-verhoudingen liggen bij deze duiven toch weer anders dan bij de sprinters. Bij de winnaars van de vlucht, Frits en Sven van Brummen, is er echter helemaal geen sprake van specialisatie of aparte afdelingen. Zij spelen het hele programma, van 80 tot 1100 km., op een zeer beperkte accommodatie met een beperkt aantal duiven. Toch zijn zij al jaren het beste allround-hok van Steeds Verder. Op alle onderdelen zitten ze altijd in de top van de klassementen. De ambitie druipt dan ook af van deze vader-zoon-combinatie af, iets wat bij de familie van Brummen in de genen zit. Dat specialisatie wel degelijk zijn vruchten afwerpt zien we weer aan de mooie klasseringen van Annet Jutten. John Romein wurmt zich daar nog net tussen. Hij beschikt wel over de juiste duiven voor de dagfond maar het is er nog niet van gekomen om daar een aparte afdeling voor vrij te maken, iets wat zeker voor komende winter op het programma staat. Rein Evers, Bram Scherpenzeel en Jan Ketelaar completeren de top 10 met allen 1 fraaie notering.

Top 10 Chateaudun: 1,7. Comb. van Brummen, 2,8. John Romein, 3,9,10. Annet Jutten, 4. Rein Evers, 5. Bram Scherpenzeel, 6. Jan Ketelaar