Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 18-05-2016

Regen en hagel teisteren duiven
Albert Hendriksen superieur

TWELLO-Afgelopen zaterdag stond de eerste vlucht uit de reeks van de midfond-vluchten, afstanden van 300 – 450 km, op het programma. Het begint een eentonig verhaal te worden maar ook nu waren de weersvooruitzichten niet echt gunstig. Dit had zijn weerslag op het aantal deelnemende duiven want door 16 liefhebbers werden slechts 247 duiven aan de start gebracht.

Op zaterdagmorgen werd door de deelnemers al snel naar SBS-6 teletekstpagina 861 geknipt om te zien of de duiven al los waren. Het enig dat opviel was dat er van losplaats veranderd was, dit om gunstigere omstandigheden te creëren voor een vroege lossing. Om 09.00 uur precies klonk het startsein in Laon (339 km) en begonnen ruim 20.000 duiven van de Geldersch Overijsselse Unie, waaronder 4.937 van regio Noord-Oost waarin Twello is ingedeeld, aan hun thuisreis. Het zou geen makkelijke vlucht worden: een stevige noordwestelijke wind vergezeld gaande van regen- en hagelbuien teisteren de duiven op hun thuisreis en de liefhebbers in de tuin bij de hokken. De verwachting was dat de duiven ongeveer 70 km per uur zouden vliegen en dus iets voor 14 uur zouden arriveren. Ruim op tijd stond iedereen klaar om de duiven te zien aankomen en ze liefdevol te ontvangen. Albert Hendriksen doorbrak dit keer de stilte op de meldsite met een aankomst op 13.49.08 uur, hoewel het even duurde voordat hij tijd had zijn duif te melden bleek er in de tussentijd geen melding te zijn binnengekomen. Dat kan twee dingen betekenen, óf de vlucht verloopt stroef óf het is een knalvroege duif… Het laatste bleek het geval, Alberts’ duif bleek een voorsprong te hebben opgebouwd van ruim 10 kilometer op de achtervolgers, een top prestatie.

Vorige week hadden we het over duivenliefhebbers die van doorzetten weten, dat is ook bij Albert aan de orde. Albert, van oorsprong Voorsternaar, betrok begin 2007 samen met zijn Yvonne een prachtig huis met een grote tuin aan de Rijksstraatweg in Twello. Een geweldige locatie om de duivensport te beoefenen, werd in eerste instantie gedacht. Er verrees een mooi hok en de duiven uit Voorst werden er gestald om voor jongen te zorgen om zo de sport weer te kunnen starten. Om een lang verhaal kort te maken: het was jarenlang droefenis. Niets lukte en de prestaties waren om te huilen. Jaarlijks werd er aan het hok gesleuteld, niets hielp. In 2014 werd er iemand ingeschakeld om evt. aardstralen weg te halen. Deze bleken meer dan gemiddeld aanwezig en werden vakkundig omgeleid. Dit bleek al een hele verbetering maar het was nog lang niet naar wens. Toen werd er besloten om een hokje te bouwen pal tegenover het bestaande hok, na weer enkele aanpassingen blijkt dit een schot in de roos. Vanaf de zomer van 2015 zijn de prestaties met sprongen vooruit gegaan met als voorlopige hoogtepunt deze fraaie overwinning in de club, tevens goed voor de 1e prijs van 1.375 duiven in de kring Apeldoorn en de 3e prijs tegen 4.937 duiven in regio Noord-Oost. Met een prijspercentage van 50% scoorde hij ook nog eens de mooiste serie in de club. Het laatste uur voor het oude hok heeft daarmee tevens geslagen!

Sterk spel ook deze week weer van Dennis Koers en John Romein. Laatstgenoemde was niet helemaal tevreden over de prestaties van de laatste weken maar met 5 duiven in de top tien zijn er weinig liefhebbers die het beter doen. Ook Hans Boveree wurmt zich weer keurig tussen al dit geweld met een keurige 7e plek.

Top 10 Algemeen: 1. Albert Hendriksen, 2,4,8. Dennis Koers, 3,5,6,9,10. John Romein, 7. Hans Boveree

Top 10 B-klasse: 1,4,8,10. Albert Hendriksen, 2. Hans Boveree, 3,5. Henk Boegborn, 6,7,9. Annet Jutten